Aikuiskasvatus–lehden 2000-luvun alun pääkirjoitukset : Päätoimittajien esiin nostamat ajankohtaiset teemat - Grönblom, Susanna (My University, 2020)
Tutkimuksessani tarkastelen Aikuiskasvatus-lehden 2000-luvun alun pääkirjoituksia. Pääkirjoitusten toistuvat teemat kuvaavat aikansa yhteiskunnallisia aiheita, joilla on vaikutusta aikuiskasvatuksen kenttään ja tieteenalan muutoksen suuntaan. Alan ainoan tiedelehden päätoimittajilla on merkittävä rooli aikuiskasvattajien äänitorvena osana kansallista keskustelua ja aikuiskasvatustieteen uudelleen asemoinnissa muuttuvassa yhteiskunnassa. Tutkimukseni keskeisenä tavoitteena on selvittää mistä teemoista päätoimittajat kirjoittivat 2000-luvun alun Aikuiskasvatuksen pääkirjoituksissa ja minkälaisia teemallisia jatkumoita niistä voidaan tunnistaa. Tutkimukseni taustakonteksti on aikuiskasvatuksen kentällä 2000-luvulla tapahtuneet muutokset Tutkimusaineistoni koostuu Aikuiskasvatuksen pääkirjoituksista vuosilta 2001-2014. Rajaukseni perustuu kiinnostukseeni tarkastella 2000–luvun aikuiskasvatuskentän yhteiskunnallisia puheenaiheita. Päätoimittajien toimintakausien ja pääkirjoitusten tasapuolisen määrän mukaan on luontevaa rajata tarkastelujakso alkamaan vuodesta 2001 ja päättymään vuoteen 2014. Aineisto kattaa kolmen eri päätoimittajan näkemyksiä ja kannanottoja aikansa ilmiöistä. Tutkimusmenetelmä on aineistopohjainen sisällönanalyysi, jossa induktiivisen päättelyn keinoin etenen yksittäisistä havainnoista yleiseen, luoden lopulta uutta teemoittelua tutkimastani aiheesta. Aikuiskasvatuksen pääkirjoitusten neljänä toistuvina pääteemoina esiintyvät aikuiskasvatuskentän kilpailukyky, arviointi ja tuottavuus, kansainvälistyminen ja sosiaalinen luonne. Tutkimus osoittaa, että Aikuiskasvatuksen päätoimittajat kirjoittavat ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista, joilla on muutosvaikutusta aikuiskasvatuksen kenttään ja joiden vaikutuksista he kantavat huolta. Perimmäinen huoli heillä on aikuiskasvatuksen historiallisen ja sosiaalisen aseman häviämisestä yhteiskunnassamme.
Keywords: aikuiskasvatus (adult education), aikuiskoulutus (adult education), pääkirjoitukset (editorials), päätoimittaja (editor in chief / chief editor), tieteellinen julkaiseminen (research publishing)