Likainen raha avioparin yhteistaloudessa - Haapasalmi, Hetta (My University, 2024)
Tässä työssä käsitellään aviopuolison oikeudellista asemaa suhteessa puolison rikoslain vastaiseen toimintaan, siitä saatavaan taloudelliseen hyötyyn, ja tämän rikosoikeudellista vastuuta, kun rikoksella saatua hyötyä käytetään aviovarallisuusjärjestelmästä aiheutuvien velvollisuuksien täyttämiseen. Rahanpesurikoksen käsittelyn yhteydessä käydään läpi puolisoiden prosessioikeudellisia oikeuksia kieltäytyä todistamasta itseään tai läheistään vastaan, sekä olla edistämättä omaa tai läheisen syyllisyyden selvittämistä. Tarkastelu keskittyy rikoslakiin kirjatun 32 luvun 11 § 2 momentin rahanpesun rajoitussäännöksen tulkintaan ja rajojen hahmotteluun, sekä mahdollisiin tilanteisiin, joissa likainen raha valuu rikoksentekijän puolisolle aviovarallisuussuhteiden kautta. Aviovarallisuusjärjestelmän osalta keskitytään avioliittolain mukaiseen elatukseen ja avioerosta johtuvaan ositukseen, jossa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan. Näitä tarkastellaan erityisesti rahanpesunäkökulmasta, ja analysoidaan mahdollisen rikosvastuun tuomia rajoituksia avioparin yhtäläiseen elintasoon ja tasingon vastaanottamiseen. Tarkoituksena on selvittää, kuinka herkästi avioliitossa joutuu vastuuseen aviopuolison rikollisesta toiminnasta, ja millä keinoin rahat virtaavat avioliiton vuoksi henkilöltä toiselle. Esiin nousee myös kysymys siitä, tarvitseeko aviopuolison valita, noudattaako hän itse lakia, vai elääkö yhteistaloudessa rikollisen kanssa. Tutkielma on lainopillinen ja keskittyy voimassa olevan oikeuden tulkintaan. Tulkinnassa hyödynnetään erilaisia oikeuslähteitä, kuten lainsäädäntöä, sen esitöitä, oikeuskäytäntöä sekä oikeustieteellistä kirjallisuutta. Rahanpesun rajoitussäännös on soveltamisalaltaan kapea, ja sen tarkoitus on varmistaa kohtuullisuus tilanteissa, joissa perheessä tapahtuu pienimuotoista rikoshyödyn käyttämistä tai kuluttamista, mutta rikoshyödystä kieltäytyminen tarkoittaisi yhteisestä kodista pois muuttamista tai jopa avioeroa. Rajoitussäännös toteuttaa sille annettua tehtävää, eikä mahdollista järjestäytyneen huumerikollisuuden tai muiden vastaavien laajamittaisten yhteiskunnallisten ongelmien leviämistä aviovarallisuussuhteita hyväksikäyttäen.
Keywords: rahanpesu, itsekriminointisuoja, elatus, ositus, talousrikokset