Liikunta osana opiskelijan arkea : luokanopettajaopiskelijoiden näkemyksiä liikunnan merkityksestä - Lipiäinen, Jenni (My University, 2025)
Tämä tutkimus käsittelee luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä siitä, millainen merkitys heille liikunnalla on heidän arjessaan sekä heidän opiskelukykynsä kannalta. Tutkimuksessa myös selvitetään, millaisia liikuntatottumuksia luokanopettajaopiskelijoilla on ja täyttyykö heillä liikuntasuositukset. Aiemmissa tutkimuksissa on selvitetty, millainen merkitys liikunnalla on korkeakouluopiskelijoille, mutta ei nimenomaan luokanopettajaopiskelijoiden näkökulmasta opiskelijana sekä tulevaisuuden ammatissa luokanopettajana. Tutkimus toteutetaan laadullisena tutkimuksena, joka pyrkii vastaamaan kysymykseen ”Millainen merkitys luokanopettajaopiskelijoille on liikunnalla heidän opiskelukykynsä kannalta?”. Aineistonkeruumenetelmänä käytetään puolistrukturoituna teemahaastatteluna, johon osallistuu kolme luokanopettajaopiskelijaa. Haastattelut toteutetaan yksilöhaastatteluina, jotka äänitetään ja litteroidaan aineiston analysointia helpottamaan. Luokanopettajat kokevat liikunnan olevan tärkeä tekijä heidän opiskelukykynsä kannalta monista eri syistä. Tärkeimpiä syitä ovat liikunnan auttaminen jaksamisessa ja vireystilan säätelyssä, se tukee sosiaalisia suhteita, sekä liikunta antaa mahdollisuuden muullekin ajattelulle kuin koulutehtäville. Liikunta koetaan myös tärkeänä osana luokanopettajan työtä. Välitunnit sekä toiminnallinen opetus ohjaa myös oppilaita liikkumaan, jolloin heidän vireytensä ja opiskelukykynsä myös paranee.
Keywords: liikunta, opiskeleminen, luokanopettajaopiskelija, opiskelun tauottaminen, opiskelukyky, liikunnan merkitys