Vanhempien kokemuksia lapsensa käyttäytymisen haasteista sekä niiden vaikutuksista vanhemmuuteen ja perhe-elämään - Röksä, Emilia (My University, 2020)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia käyttäytymisen haasteita vanhemmat kuvailevat lapsillaan sekä miten lapsen käytös on vaikuttanut perhe-elämään ja vanhemmuuteen. Lopuksi tarkasteltiin vielä sitä, millaisia apukeinoja käytöksen kanssa toimimiseen tarjottiin keskustelupalstalla kirjoittavien toimesta. Aineisto kerättiin internetin perheaiheisilta keskustelupalstoilta. Yhteensä aineistoa kertyi eri keskustelupalstoilta 24 eri keskusteluketjua, joista litteroitua aineistoa saatiin 130 sivua. Tutkimustulokset analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla ja taulukoitiin alaluokkiin ja yhdistäviin luokkiin. Käyttäytymisen haasteita kuvailtiin runsaasti aggressiivisesta käytöksestä, tunnesäätelyn vaikeuksiin. Käyttäytymisen haasteet olivat vaikuttaneet van-hemmuuteen ja perhe-elämään suurimmaksi osaksi negatiivisesti, koettiin, että tilanteen kanssa oli jääty yksin, siihen uuvuttiin ja perheen arki ei sujunut toivotulla tavalla. Kuitenkin joitain positiivisia puolia asiassa nähtiin, kuten vanhempana kasvaminen ja oman toiminnan muuttaminen. Apukeinoksi käytöksen kanssa pärjäämiseen keskustelupalstoilla keskustelua käyneet ehdottivat niin ammattilaisten apua, kuin kirjallisuutta ja positiivista palkitsemista. Tutkimus osoitti, että lapsen käytöksen haasteiksi koettiin hyvin monenlaista käyttäytymistä, joka oli linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Käytöksen haasteet vaikuttivat monitahoisesti perheen elämään sekä vanhemmuuteen ja saattoivat olla hyvinkin uuvuttavia sekä arkea hallitsevia. Apua käytöksen kanssa oli saatavilla, mutta sitä ei aina tiedetty tai osattu hakea oikeasta paikasta.
Keywords: käyttäytymisen haasteet, vanhemmuus, perhe-elämä, ekokulttuurinen teoria