Budjetointierot pienyritysten ja pienten perheyritysten välillä - Saksala, Henrik (My University, 2025)
Onnistunut budjetointi on yksi menestyviä yrityksiä yhdistävä tekijä. Yrityksen omistajien ja johtajien tietotaidolla ei ole merkitystä, mikäli yrityksen rahaliikenne ei ole kestävällä perustalla pitkällä aikavälillä. Hyvä budjetointi ei vielä takaa menestyvää yritystä, mutta epäonnistunut budjetointi estää muuten virheetöntä yritystä menestymästä. Vaikka budjetoinnin merkitys onkin kiistaton, ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä onnistunutta budjettia. Jokin budjetointityyli sopii erinomaisesti yhdelle yritykselle, kun taas toisen yrityksen olisi mahdotonta toteuttaa budjetointia vastaavalla tavalla. Tässä kandidaatintutkielmassa etsitään pienyritysten ja pienten perheyritysten välisiä budjetointieroja, joiden syynä on läheisten ihmisten kanssa pyöritettävä yritystoiminta. Tutkimuksessa selvitetään, miten ihmisten välinen luottamus näkyy yrityksen toiminnassa, sen budjetoinnissa sekä mitä positiivista ja negatiivista läheisistä suhteista voi olla yritysmaailmassa. Tutkimus on toteutettu kirjallisuukatsauksena, johon on kerätty monipuolisia lähteitä. Tutkimusta ei ole rajattu maantieteellisesti koskemaan mitään tiettyä maata tai maanosaa, vaan pienyrityksiä ja pieniä perheyrityksiä tarkastellaan yleisellä tasolla. Pienyrityksiä määritellään tutkielman lähteissä eri tavoilla ja joissakin lähteissä pienyrityksiksi luokitellaan yrityksiä, jotka eivät täytä pienyrityksen määritelmää jossakin toisessa lähteessä. Koska tutkielma on tehty Suomessa, seurataan tässä Euroopan Unionin (2003) määritelmää, josta puhutaan luvussa 3.1. Kirjallisuuden pohjalta ei ole epäselvyyttää siitä, etteikö budjetointityyleissä ja siihen vaikuttavissa tekijöissä olisi eroja pienyritysten ja pienten perheyritysten välillä. Läheisten ihmisten kanssa toimiessa yritystoimintaan vaikuttavat yrityksen ulkopuolisia tekijöitä, jotka ovat erilaista ei-perheomisteisiin yrityksiin verrattuna. Näiden lisäksi tutkimus antaa uusia näkökulmia siihen dilemmaan, miksi joistain yritystoiminnan heikkouksista voi olla hyvin vaikeaa päästä eroon. Kirjallisuuskatsauksen myötä voidaan vahvistaa aikaisempia tutkimustuloksia ja löytää lisää syitä, mistä budjetointierot yritysten syntyvät. Tutkimus antaa käsityksen pienyrityksistä, pienistä perheyrityksistä sekä niiden budjetointitavoista ja antaa mahdollisuuksia jatkotutkimukselle, joissa testataan tässä tutkimuksessa havaittua, ja löydetään lisää tietoa erilaisten empiriatutkimusten avulla.
Keywords: budjetointi, pienyritykset, pienet perheyritykset, budjetointierot, kirjallisuuskatsaus