Äärioikeiston ja populismin nousu - demokratialuisu ja vaikutukset vähemmistöjen oikeuksiin - Laneve, Chiara (My University, 2024)
Työn tavoitteena on selvittää, miten äärioikeiston ja populismin nousu on yhteydessä demokratian ja oikeusvaltion tilan heikkenemiseen, ja millaisia seurauksia tällä on ollut ihmisoikeuksiin etenkin seksuaalivähemmistöjen sekä turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien näkökulmasta. Aiheen laajuuden vuoksi työ keskittyy ennen kaikkea Euroopan unionin jäsenvaltioihin, joissa vakaa demokratia on jo kertaalleen saavutettu. Ensimmäiseksi määritellään populismin käsite. Työssä käydään läpi erityisesti populismin eri muotoja yhdistäviä tekijöitä, mutta selvitetään myös, mikä erilaiset populistiset liikkeet ja puolueet erottaa toisistaan. Jotta työstä ei tulisi liian laaja, on sen keskiössä oikeistopuolueille tyypillinen populismin muoto, jossa kansan määrittelyssä käytetään hyväksi kansallismielisiä ja konservatiivisia arvoja. Seuraavaksi käydään läpi oikeusvaltion sekä liberaalin demokratian heikkenemistä, niin kutsuttua demokratialuisua. Demokratia on kriisissä, ja työn tarkoituksena on selvittää, missä määrin populistista retoriikkaa käyttävät oikeistopuolueet ovat sen takana. Työssä tutkitaan ilmiötä laajemmassa kontekstissa, mutta annetaan myös konkreettisia esimerkkejä demokratiaa ja oikeusvaltiota romuttavista toimista, joihin oikeistopopulistit ovat ryhtyneet valtaan päästyään. Lisäksi työssä selvitetään, miten oikeistopopulistien käyttämä retoriikka ja toisaalta oikeusvaltion romuttuminen ovat vaikuttaneet vähemmistöjen oikeuksien heikentymiseen.
Keywords: äärioikeisto, populismi, demokratialuisu, vähemmistöjen oikeudet