Salamatkustajia, sisäpiiriä vai superfaneja : Tarkastelussa Tuplakääk-podcastin yleisö - Kovanen, Pilvi (My University, 2022)
Tutkielma tarkastelee suomalaisen julkkisjuoru-podcast Tuplakääkin kuuntelijayleisöä. Tutkielmassa pyritään vastaamaan kysymyksiin Tuplakääkin yleisön rakentumisesta, onko Tuplakääkillä yhteisöä ja millainen kuulijan kokemus siihen liittyen on, sekä voidaanko Tuplakääkin kuuntelijayleisö liittää faniuden kontekstiin. Näitä tutkimusongelmia lähestytään globalisaation ja median konvergenssin jälkeisen mediamaiseman kontekstissa. Tutkielman aineistona toimii podcastin kuuntelijoille Zoom-alustalla tehdyt puolistrukturoidut ryhmähaastattelut, joita tarkastellaan yleisö- ja fanitutkimuksen viitekehyksissä. Aineiston kautta ääneen pääsevät yksilöllisten kuulijoiden kokemukset ja tunteet, jotka liittyvät esimerkiksi Tuplakääkistä saatuihin kuuntelijakokemuksiin, yhteisöllisyyteen, identiteettiin ja faniuteen. Nämä yksittäisten kuuntelijoiden kokemukset liitetään tutkielmassa osaksi suurempaa mediayleisöjen kontekstia. Tuplakääk-podcastin kuuntelijayleisö muodostuu podcastin sisällön, kuuntelusta saatavan affektiivisen kokemuksen ja juontajien vetovoiman ympärille. Tutkielmassa yleisön ja yhteisön teemaan syvennytään tarkastelemassa kuuntelijoiden kokemusta yhteisöstä sekä heidän rooleistaan Tuplakääkin kuuntelijayhteisössä. Tuplakääkin yhteys faniuteen taas osoitetaan tutkielmassa tarkastelemalla esimerkiksi mikrojulkisuuden ja parasosiaalisen suhteen käsitteitä. Tutkielma on toteutettu sisällönanalyysina keskittyen primääriaineistoon eli ryhmähaastatteluihin. Siinä syvennytään kuitenkin myös tämän lisäksi podcastien ja Tuplakääkin kehitykseen. Tutkimus tarjoaa laadullisen näkökulman yleisötutkimukseen ja nykyajan podcast-yleisöön.
Keywords: podcast, yleisö, yhteisö, yhteisöllisyys, vuorovaikutus, fanius, kokemus, affekti, juorut, haastattelu