Univiivetutkimusten löydösprofiilit ennen ja jälkeen Pandemrix-rokotuksia - Virolainen, Annukka (My University, 2021)
Narkolepsia on harvinainen keskushermostoperäinen liikaunisuutta ja nukahtelua aiheuttava sairaus. Tauti jaetaan kahteen päätyyppiin, jotka määritellään katapleksian esiintymisen perusteella. Tällä oireella tarkoitetaan äkillistä lihasjänteyden menetystä voimakkaan tunne-elämyksen yhteydessä. Katapleksia liittyy tyypin 1 narkolepsiaan, kun taas tyypin 2 narkolepsiassa sitä ei tavata. Sikainfluenssarokotusten (kauppanimeltään Pandemrix) myötä vuoden 2009 jälkeen narkolepsian ilmaantuvuus näytti kasvaneen monissa Euroopan maissa. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, näkyikö vastaava narkolepsian insidenssin nousu rokotuskampanjan jälkeen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Lisäksi tutkittiin, oliko kansalaisten lisääntynyt tietoisuus narkolepsiasta rokotusten jälkeen johtanut lisääntyneeseen tutkimuksiin hakeutumiseen eli ns. piilotettuun kysyntään. Tutkimus on retrospektiivinen. Turun yliopistollisen keskussairaalan sähköisestä potilastietokannasta kerättiin tietoa vuosina 2005-2018 Tyksin kliinisen neurofysiologian osastolla tai Helsingin uniklinikalla väsymysoireiden vuoksi univiive- eli MSLT-tutkimuksissa käyneistä potilaista. MSLT-tulosten ja potilaan saaman lopullisen diagnoosin lisäksi tarkasteltiin narkolepsiaan liitetyn HLA-riskialleelin tyypitysten ja selkäydinnestetutkimusten tuloksia sekä kartoitettiin tutkittavan Pandemrix-rokotestatus, sukurasite, mahdolliset oheissairaudet ja käytössä olleet PKV-lääkkeet. Taudinkuvaa sekä edellämainittuja tuloksia vertailtiin rokottamattomien ja rokotettujen ryhmien välillä sekä eri narkolepsiamuotoja sairastavien ja ei-narkoleptikoiden välillä. Dataa käsiteltiin sopivin tilastotieteellisin menetelmin. Pandemrixin saaneilla tutkittavilla todettiin selvästi lisääntynyt narkolepsian ilmaantuvuus molemmissa tautimuodoissa. Vastoin ennakko-odotuksia, rokottamattomien narkolepsian insidenssi ei lisääntynyt rokotusten myötä eli piilotettua kysyntää ei esiintynyt. Rokotteen saaneet narkoleptikot diagnosoitiin aikaisemmin, ja rokotetuilla tyypin 1 potilailla tauti puhkesi rokottamattomia nuorempana.
Keywords: narkolepsia, Pandemrix, MSLT, univiivetutkimus