Muokatun vermikuliitin käyttö puhdistusmenetelmänä metallipitoisessa kaivosvalumavedessä - Soili Mattila; Taina Laiho; Marja-Liisa Räisänen; Lauri Solismaa (Geologian tutkimuskeskus, 2022)
GeoTrap on hitaasti kuumennettu vermikuliitti, joka soveltuu ammoniumin absorbointiin jätevesistä. Vermikuliitin välikerroksessa on yleensä magnesiumioneja, jotka voidaan korvata esimerkiksi ammoniumioneilla.
Tässä tutkimuksessa selvitetään GeoTrapin ominaisuuksia metallipitoisten kaivosvalumavesien hoitamisessa. Tutkimuskohteena ovat Kaavin kunnassa sijaitsevasta Luikonlahden rikastushiekka-altaasta suotavat lievästi happamat ja metallipitoiset vedet. Projektin aikana tutkittiin sekä vesi-, että kiinteitä näytteitä. Vesinäytteitä otettiin rikastushiekka-altaan suotovedestä ja suotokohteen alapuolisesta pintavedestä.
Lopputuloksena selvisi, että GeoTrap-käsittely poisti tehokkaasti metalleja vedestä vertailunäytteisiin verrattuna. GeoTrapkäsittelyn aikana veden pH, alkaliteetti ja epäorgaanisen hiilen määrä kasvoivat. Nämä ovat metalleja saostaneet ja  suodatuksen kautta poistaneet mekanismit. Toisaalta myös metallien sitoutumisesta GeoTrapiin saatiin näyttöä.