Leukanivelten degeneratiiviset muutokset panoraamatomografiakuvissa ja ortodonttis-kirurgisen hoidon vaikutukset muutoksiin - Kaurila, Tea (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Leukanivelten patologiset tilat ovat haastavia, sillä nivelpäiden resorptio on palautumaton tila, eikä täysin parantavia hoitoja ole. Tärkeintä olisi keskittyä leukanivelten degeneratiivisten muutosten ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen havainnointiin. Kliinisen tutkimisen lisäksi kuvantaminen on tärkeä väline leukanivelten patologisten tilojen diagnostiikassa. Työn aiheena on ortodonttis-kirurgisen hoidon läpikäyneiden potilaiden panoraamatomografiakuvien analysointi keskittyen leukanivelten degeneratiivisiin muutoksiin. Työn tarkoituksena oli perehtyä leukanivelten rakenteeseen, patologiaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin, lähemmin leukojen kirurgisiin toimenpiteisiin, sekä leukanivelten kuvantamismenetelmiin keskittyen panoraamatomografiakuvaukseen. Kirjallisuuskatsauksen aineisto haettiin PubMed-tietokannasta ja muusta alan kirjallisuudesta. Tutkimusosio koostuu ortodonttis-kirurgisen hoidon läpikäyneiden potilaiden panoraamatomografiakuvista, ennen leukaleikkausta ja vuosi leukaleikkauksen jälkeen. Kuvista mitattiin ramus- ja kondyylikorkeudet sekä leukakulmat ja arvioitiin leukanivelten degeneratiivisia muutoksia tähän tarkoitukseen suunnitellulla pisteytysjärjestelmällä. Tuloksia ennen leikkausta ja vuosi leikkauksen jälkeen vertailtiin keskenään. Työn tavoitteena oli analysoida ortodonttis-kirurgisten hoidon yhteyttä leukanivelten degeneratiivisiin muutoksiin ja tuoda esille keinoja muutosten havaitsemiseksi ja välttämiseksi. Työ on osa ”Ortodonttis-kirurgisen hoidon vaikuttavuus” -tutkimusta (Dosentti Anna-Liisa Svedström-Oristo, Turun yliopisto). Analyysi oli tarkoitettu julkaisuksi, mutta aineiston rajallisuus ja monikeskustutkimuksen aineiston keruussa kesken tutkimuksen tehdyt muutokset eivät kuitenkaan mahdollistaneet sitä.