"Hymyä, enemmän!" : Lotat sota-ajan valokuvissa - Riekkola, Aino (My University, 2025)
Tutkielman aiheena on lotat sota-ajan valokuvissa. Kolmen lotan valokuvien avulla on tavoitteena selvittää, minkälaisia valokuvia lotista otettiin, kuinka ne ilmentävät heihin liitettyjä ulkoisia ja sisäisiä ominaisuuksia ja kuinka valokuvat asettuvat muistamisen välineeksi. Jakamalla valokuvat teemoittain tutkielmassa eritellään tilanteita, joissa lotista on otettu valokuvia ja kyseisissä tilanteissa otetuille kuville yhteisiä piirteitä. Yksityiset Irja Nissin, Helmi Kantasen ja Hilkka Pyökkimiehen valokuvakokoelmat sisältävät epävirallisia ja virallisia valokuvia, joita vertailemalla on tutkielmassa mahdollista päästä käsiksi eroavaisuuksiin arjen todellisuuden ja virallisen lottakuvan välillä. Tutkielmassa tuodaan esille, minkälaisia tilanteita on nähty tärkeäksi ikuistaa valokuvaan ja toisaalta mitä on jäänyt valokuvien ulkopuolelle. Tutkielmassani havaitsen, että valokuvaajat, joiden näkemystä kuvat edustavat, mutta jotka ovat jääneet tuntemattomaksi, ovat tallettaneet moninaisia hetkiä lottien sota-ajan elämästä. Valokuvissa on niin työntekoa, järjestön edustamista kuin vapaa-aikaa sekä lottaihanteen mukaisuutta ja toisaalta myös ihanteita haastavia hetkiä. Valokuvia yhdistää se, että ne on sijoitettu yksityisiin valokuva-albumeihin ja otettu muistotarkoituksessa, eikä ajamaan tiettyä päämäärää esimerkiksi korostamalla lottaihanteita. Kuitenkin valokuvissa ilmenee se, että lottana oleminen ja järjestön edustaminen sisäisin tai ulkoisin piirtein on ollut osa arkea, vapaa-aikaa ja juhlaa. Toisaalta tulkintaan luovat haasteita monesta valokuvasta puuttuvat kuvatekstit ja sen myötä vaillinaiset tiedot kuvan ottopaikasta, -ajasta tai siitä, kuka on valokuvan ottanut ja keitä valo-kuvassa on. Valokuvat eivät myöskään ole kattava kuvaus lottien työstä, sillä valokuvat ovat valikoiduissa hetkissä otettuja. Näin ollen valokuvat voivat vääristää sota-ajan työn todellisuutta.
Keywords: Lotta Svärd, valokuvat, sotahistoria, sota-ajan valokuvaus, 1939–1944