Generalistilintujen ruokamieltymykset kaupunkiympäristössä - Ylikojola, Alisa (My University, 2026)
Urbanisaation haasteet tulevat entistä selvemmiksi ajan kuluessa. Sen luonnossa aikaansaamien vaikutuksien tunnistamiseksi aiheesta tarvitaan lisää tietoa. Kaupunkien aiheuttamat paineet niissä toimiville eläimille voivat olla joko uusia mahdollisuuksia tai uhkia. Tämän tutkielman tarkoituksena on tunnistaa tiettyjä piirteitä, joita kaupunkilinnut yleisesti osoittavat, ja selvittää millä tavoin nämä piirteet auttavat lintuja hyötymään kaupunkien uudenlaisista resursseista. Havainnoin lintuja Turun Aurajoen ravintoloiden ja kahviloiden läheisyydessä saadakseni selville, mikäli ne osoittavat mieltymystä tietynlaista ruokaa kohtaan. Mieltymystä dokumentoitiin ruokailemaan saapuvien lintujen lukumäärien avulla. Linnut eivät osoittaneet selvää mieltymystä tiettyä ruokatyyppiä kohtaan, mikä on ominaista tutkielman aiheena oleville generalistilinnuille. Ruokamieltymysten lisäksi käsittelen tutkielmassani uskalluksen hyötyjä ja sen yhteyttä linnun kokoon käyttäen apuna omia havaintojani ja aiempia tutkimuksia. Ensimmäisenä paikalle saapuvat linnut söivät lähes poikkeuksetta eniten tarjolla olevaa ruokaa, mikä osoittaa uskalluksen hyödyllisyyteen kaupunkiympäristössä. Ensimmäisinä saapuvat linnut olivat useimmiten pienikokoisia, mikä osoittaa yhdessä aiempien tutkimusten kanssa pienikokoisten kaupunkilintujen lisääntyvään uskallukseen.
Keywords: ekologia; kaupunkiekologia; urbanisaatio; generalismi; ruokamieltymys; uskallus