Peräpukamien nykyhoito - konservatiiviset keinot, ligeeraus vai leikkaus? - Huhtinen, Heikki (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Peräpukamat oireilevat jopa 40 %:lla väestöstä ajoittain. Tyypilliset oireet ovat kirkas verenvuoto ja pukamien ulos luiskahtaminen. Valtaosa pukamista voidaan hoitaa konservatiivisesti tai ligeerauksella.
Ligeeraus eli kumilenkkihoito on tehokas ja edullinen toimenpide, joka voidaan tarvittaessa uusia. Se soveltuu hyvin perusterveydenhuoltoon.
Vain pieni osa peräpukamista tarvitsee kirurgista hoitoa.
Kirkas verenvuoto peräaukosta on tyypillistä. Yli 45-vuotiaat kannattaa herkästi lähettää kolonoskopiaan, jos kliininen kuva ei sovi pukamavuotoon.