"Toivoa on" : Etnografinen tutkimus Marhaban-keskuksen merkityksistä kulttuurisena olohuoneena - Yrjölä, Viivi-Maaria (My University, 2022)
Tässä etnologian pro gradu- tutkielmassa käsittelen Tampereella sijaitsevan Marhaban-keskuksen merkityksiä kulttuurisena olohuoneena. Tutkin kulttuurisen olohuoneen kävijöiden kautta yhteiskuntaetnologisesta näkökulmasta kotoutumista kaupungissa. Yksilöiden kokemuksia kohtaamisten kautta peilaan laajempaan yhteiskunnalliseen tarkasteluun kotoutumisessa. Kulttuurinen olohuone näkyy osana kolmannen sektorin palveluja, joita maahanmuuttajille on suunnattu. Olen tuonut esiin etnografista tietoa siitä, miten kulttuuriset kohtaamiset kulttuurisessa olohuoneessa voivat olla merkityksellisiä etenkin maahanmuuttajataustaisten arjessa kotoutumisessa ja mielekkään arjen rakentumisessa. Tarkastelussa olivat myös korona-ajan vaikutukset kohtaamisiin. Monelle matalan kynnyksen toiminta on ollut merkityksellistä etenkin alkuvaiheen kotoutumisessa. Kohtaamisten merkitys voi jatkua vielä myöhemminkin ja monelle kulttuuristen kohtaamispaikkojen arki säilyy merkityksellisenä osana arkea läpi vuosien. Tutkimusaineisto koostuu 14 Zoomin ja WhatsAppin kautta pääosin videoyhteydellä tekemistäni Marhabanin kävijöiden haastatteluista. Haastateltavista 8 on naisia ja 6 miehiä. Haastateltavat olivat keskenään eri ikäisiä nuorista aikuisista iäkkäisiin. Informantit olivat asuneet tai asuivat tuolloin Tampereella. He ovat kotoisin eri puolilta: Afganistanista, Albaniasta, Intiasta, Irakista, Suomesta, Syyriasta, Turkista, Valko-Venäjältä ja Venäjältä. Lisäksi aineistona käytin kenttäpäiväkirjaa, johon kirjasin havaintojani Marhaban-keskuksen toiminnasta niin verkossa sosiaalisen median välityksellä kuin myös paikan päällä Marhabanissa. Pohjana minulla ovat myös omat kokemukseni paikan toiminnasta.
Keywords: arki, digitalisaatio, etnografia, hiljainen tieto, kaupunkitila, kolmas sektori, kotoutuminen, kulttuuri, maahanmuuttajat, monikulttuurisuus, sosiaalinen media, osallisuus, yhteisö, ylirajaisuus, yhteiskuntaetnologia