Monilajinen kaupunkiyhteisö - Koiria, kissoja ja ihmisiä 1800- ja 1900-luvun vaihteen Uudessakaupungissa - Syrjämaa Taina (My University, 2022)
Artikkelissa tutkitaan monilajista kaupunkiyhteisöä keskittymällä lemmikkien ja ihmisten yhdessä elämiseen. Artikkeli yhdistää kaupunkihistorian tutkimusta ja yhteiskunnallista ja kulttuurista eläintutkimusta. Teoreettisena lähtökohtana on eläinten toimijuuden käsite. Empiirisesti artikkeli keskittyy Uuteenkaupunkiin 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa. Artikkeli osoittaa, miten eläintutkimuksen näkökulma mahdollistaa antroposentristen historiallisten aineistojen uudelleen lukemisen siten, että monilajiset käytännöt ja yhteisö tulevat esiin. Tarkastelu jakautuu kahteen osateemaan: monilajiseen perheeseen ja liikkumiseen kaupunkitilassa. Aineisto koostuu perhemuotokuvista, joita on otettu valokuvaamossa, sekä paikallisen sanomalehden ilmoituksista ja jutuista. Lisäksi on käytetty koiraveron maksutietoja. Suomalaiseen pikkukaupunkiin keskittyvä artikkeli osoittaa modernin lemmikkikulttuurin ylirajaisia piirteitä kuten tavan esittää kissoja ja koiria perheenjäseninä. Toisaalta se osoittaa myös eroja pikkukaupungin ja aiemmassa tutkimuksessa korostuneiden suurkaupunkien välillä erityisesti kuluttamisen ja eläinjalostuksen osalta.
This article explores multispecies urban society by focusing on co-living of pets and humans. The article combines urban history and human-animal studies and adopts as its theoretical basis the concept of animal agency. The empirical case focuses on Uusikaupunki, a small coastal town in Finland, at the turn of the 19th and 20th centuries. The article shows how the human-animal studies perspective enables re-reading of anthropocentric historical sources, thus making visible multispecies practices and community. The examination is divided into two subsections: one deals with multispecies families and the other one with practices in moving in the urban space. The source material consists of family portraits, taken by a professional photographer, and announcements and news published in the local newspaper. Furthermore the municipal register of dog tax has been used. The case of Uusikaupunki shows transnational features of modern petness in the ways how cats and dogs were incorporated and represented as family members. Yet, it also shows how multispecies co-living in a small Finnish town differed from the consumption and breeding oriented trends of major metropolises.