Elektiiviset divertikuloosileikkaukset Tyksissä vuosina 2013–2017 – leikkausindikaatiot, tulokset ja komplikaatiot - Nyqvist, Aino (My University, 2021)
Divertikuloosin eli paksusuolen umpipussitaudin yleisin komplikaatio on akuutti divertikuliitti eli umpipussin tulehdus, joka on viimeisten vuosikymmenien aikana yleistynyt etenkin länsimaissa. Suurin osa divertikuliiteista on komplisoitumattomia, ja ne voidaan yleensä hoitaa konservatiivisesti. Pieni osa divertikuliiteista komplisoituu, jolloin niihin liittyy paise, ahtauma, tukos, fisteli tai puhkeama, ja ne vaativat useammin operatiivista hoitoa joko elektiivisesti tai päivystyksellisesti. Elektiivinen leikkaus on aiheellinen myös komplisoitumattomassa divertikuliitissa, mikäli divertikuliitit uusiutuvat usein ja heikentävät potilaan elämänlaatua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millä indikaatioilla elektiivisiä divertikuloosileikkauksia tehtiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosina 2013–2017 ja minkälaisia tuloksia ja komplikaatioita leikkauksiin liittyi. Tutkimus tehtiin retrospektiivisesti potilasasiakirjamerkintöjen perusteella, ja tutkimusaineiston potilaat valittiin hakemalla divertikuloosin ja sen komplikaatioiden ICD-10-koodeja Tyksin leikkaussalijärjestelmästä. Poissulkukriteereinä olivat päivystysleikkaus tai muu kuin divertikkelitaudin pohjalta syntynyt komplikaatio. Näiden karsintojen jälkeen tutkimusaineistoksi jäi 125 potilasta. Tutkimuksessa selvisi, että leikkausindikaationa 46 %:lla oli komplisoitumaton divertikuliitti (toistuvat divertikuliitit tai divertikuliittien aiheuttamat pysyvät vatsakivut) ja 54 %:lla komplisoitunut divertikuliitti (fisteli, striktuura tai absessi). Komplisoitumattoman divertikuliitin vuoksi leikatuista potilaista vain yksi sai vakavan leikkauskomplikaation, pysyviä avanteita ei jäänyt lainkaan ja käynnit divertikuliittien vuoksi vähenivät huomattavasti leikkauksen jälkeen. Komplisoituneen divertikuliitin vuoksi leikatuista potilaista 13,4 % sai vakavan leikkauskomplikaation ja 7,5 %:lle jäi pysyvä avanne. Tutkimuksen perusteella elektiivistä sigmaresektiota voidaan pitää hyvänä ja turvallisena hoitovaihtoehtona toistuviin divertikuliitteihin. Komplisoituneen divertikuliitin elektiiviseen leikkaushoitoon liittyy jonkin verran suuremmat riskit, mutta leikkauksen välttämättömyyden vuoksi ne ovat hyväksyttäviä.
Keywords: divertikuliitti, sigmaresektio, elektiivinen