Big datana kerättävien henkilötietojen arvo yksilölle - Palm, Minna (My University, 2024)
Big datan aikakaudella datan merkitys on kasvanut. Henkilötietodataa kerätään suuria määriä, ja sillä käydään kauppaa datamarkkinoilla. Yrityksille henkilötiedot ovat arvokasta dataa, kun taas yksilöiden tietoisuus ja suhtautuminen omien tietojensa arvoon vaihtelee. Tässä tutkielmassa on tavoitteena arvioida big datana kerättävien henkilötietojen arvoa yksilönäkökulmasta. Tutkielma selvittää, millä eri tavoin henkilötietoja voidaan hinnoitella ja mitkä tekijät vaikuttavat hinta-arvioihin. Lisäksi tarkastellaan tietosuoja-asetusten asettamia rajoituksia henkilötietojen käsittelyyn. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena aiheeseen liittyviin teoksiin, joista merkittävimmät ovat artikkelit Pricing Privacy – the Right to Know the Value of Your Personal Data (Malgieri ym., 2018) ja The Effect of Fair Information Practises and Data Collection Methods On Privacy-related Behaviors: A Study of Mobile Apps (Libaque-Sáenz, C.F. ym., 2021). Tutkielmassa päädytään siihen, että henkilötietojen hinnan todellinen ja tarkka arviointi on nykyisillä menetelmillä erittäin haastavaa. Arviointimenetelmillä on kullakin omat puutteensa ja itse henkilötietodata myöskin vaihtelee ominaisuuksiltaan. Epätarkat hinta-arviot voivat kuitenkin vaikuttaa yksilöiden yksityisyyden suojaamisen motivointikeinona tietosuojalakien rinnalla. Tämä tutkielma suosittaa jatkotutkimuksia yksilöiden henkilötietojen hintatietoisuuden lisäämiseen.
Keywords: big data, henkilötiedot, GDPR, yksityisyys