Valtaporvarskasta ruukinpatrunessaksi. Elin Såger 1660-luvun maallemuuttajana - Toropainen Veli Pekka (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2022)
Turussa valtaporvarisperheeseen syntynyt ja avioliittonsa ajan kaupungissa asunut Elin Såger muutti perhekuntineen maaseudulle ruukilleen Uudenmaan Antskogiin 1660-luvun alussa. Perheen omaisuutta oli hoidettu hänen miehensä Petter Thorwösten kuolemaan vuonna 1659 Turusta käsin. Kysyn tässä artikkelissa, mikä sai leskeksi jääneen Elin Sågerin jättämään tutun kaupungin pysyvästi. Perheen omaisuuden hoidon kannalta keskeiset instituutiot sijaitsivat Turussa. Miten perheen muuttunut asuinpaikka vaikutti jatkossa asioiden hoitamiseen? Mielenkiintoinen ja keskeinen on myös kysymys siitä, voidaanko lähteistä jäljittää Elin Sågeriin keskittyviä henkilökohtaisia syitä hänen ratkaisulleen. Mikä vaati hänen läsnäoloaan ruukeilla niin, että satunnaisesta tuli pysyvää?
Satunnaisesti Suomessa