Hyvän johtajan ominaisuudet ja niiden kehittyminen - Manninen, Elias (My University, 2024)
Huutava pomo on historiaa, mutta miksi? Millainen ylipäätään on hyvä johtaja? Miksi hyvänä pidetty johtaja vaikuttaa kovin erilaiselta nykyään kuin ennen? Hyvän johtajan ominaisuuksia ja niiden kehittymistä selvitetään tässä tutkielmassa kirjallisuuskatsauksen avulla. Pääosan aineistosta muodostavan vertaisarvioidut artikkelit. Johtamisen teoriat ja niiden kehittyminen osoittavat hyvän johtajan omaisuuksien muuttumisen. Tutkielmassa pyritään konkretisoimaan ominaisuuksia johtamisteorioiden kautta. Eri aikakausien johtamisoppeja vertailemalla, ja johtamisen toimintaympäristön muutosta selvittämällä, on mahdollista piirtää kehityskulku ja siihen vaikuttaneita syitä. Lisäksi tutkielma tuo esiin kehityskulun nykyisen pisteen, eli tämän päivän hyvän johtajan ominaisuuksia. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voi todeta johtajan hyvänä pidettyjen ominaisuuksien siirtyneen autoritaarisesta demokraattisempaan suuntaa, ja kontrolloivasta kohti työntekijän itseohjautuvuuden, yksilöllisyyden ja luovuuden korostamiseen. Muutosta selittää osaltaan johtamisen toimintaympäristön muutos etenkin globalisaation ja digitalisaation kautta. Konventionaaliset, jäykemmät johtamistavat eivät välttämättä enää tuota yrityksille kilpailuetua nykypäivän turbulenssissa ja kilpailullisessa ympäristössä, jossa tulosta sen sijaan saavutetaan ihmislähtöisemmillä tavoilla.

What makes a good leader? Why does a good leader seem so different nowadays from before? The shouting boss is history, but why, and what is thought differently today. The characteristics of a good leader and how they have evolved are explored in this thesis through a literature review. Peer-reviewed articles form the most of the data. Leadership theories and their evolution show the changing nature of the qualities of a good leader. The thesis aims to concretize the traits through leadership theories. The literature review shows that the characteristics of a good leader have shifted from authoritarian to more democratic, and from controlling to employee self-direction, individuality and creativity of the employee. This change is partly explained by the changing context in which leadership operates. Conventional, more rigid leadership styles are not may no longer provide companies with a competitive advantage in today's turbulent and competitive environment, where results are instead achieved in more people-oriented ways.