Nuorten syrjäytyminen hallitusohjelmissa vuosina 1995-2020 - Lehmuskallio, Ella (My University, 2023)
Tämän laadullisen pro gradun tarkoituksena on kuvailla ja tarkastella miten nuorten syrjäytyminen on ollut esillä hallitusohjelmissa vuosina 1995–2020, sekä kuvailla hallitusohjelmissa esitettyjä linjauksia ja tavoitteita nuorten syrjäytymiseen liittyen. Hallitusohjelmia on tarkasteltu aikavälillä 1995–2020, joten tutkimukseen sisältyy näin ollen yhdentoista eri hallituksen hallitusohjelmat. Hallitusohjelmia on tarkasteltu nuorten syrjäytymiseen liittyvien teemojen ja näkökulmien kautta. Viitekehyksen mukaisesti syrjäytymisellä tarkoitetaan usein jonkinlaista huono-osaisuutta, joka voi liittyä esimerkiksi terveyteen, sosiaalisiin suhteisiin, koulutukseen tai sen puuttumiseen sekä rikollisuuteen tai sosioekonomiseen asemaan. Syrjäytymistä on määritelty monella eri tavalla, mutta yhteistä näkökulmien kesken on se, että syrjäytyminen on negatiivinen ilmiö, jolla on yhteiskunnallisia vaikutuksia. Huoli nuorten syrjäytymisestä on ollut puheenaiheena jo monen hallituksen hallitusohjelmissa. Syrjäytymisen ehkäisyyn on pyritty etsimään keinoja muun muassa lainsäädännöstä, varhaisen puuttumisen avulla sekä etsivän nuorisotyön ja erilaisten valtakunnallisten hankkeiden kautta. Aineisto on kerätty politiikkadokumenteista ja aineisto on ollut valmiina ja saatavilla internetin kautta Valtioneuvoston sivuilla. Tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka analyysimenetelmänä on käytetty sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tärkeimmät tulokset olivat nuorten syrjäytymisen ilmeneminen työllisyyden, koulutuksen, sosiaalisen ja taloudellisen näkökulman kautta, sekä ajallisen kontekstin kautta ilmenevät erot nuorten syrjäytymisilmiön käsittelyssä. Tämän tutkimuksen tulosten mukaisesti nuorten syrjäytymiseen liittyviä keinoja hallitusohjelmissa ovat olleet erilaiset hankkeet, nuorten työpajatoiminnan kehittäminen, opetuksen ja koulutuksen yhdenvertainen saavutettavuus sekä syrjäytymisriskien tunnistaminen eri väestöryhmien kesken. Syrjäytyminen on nähty hallitusohjelmissa eri ajanjaksoina eri väestöryhmiä koskettavana riskinä, mutta nuorten osuus syrjäytymisilmiön kannalta on nähty suurena.
Keywords: nuoret, nuori, syrjäytyminen, hallitusohjelma, puolue, koulutus