“Ja sinä tiedät, että täällä raha ei tule helposti” : Muuttoliikkeen rahalähetyksien taustalla vaikuttava sosiaalinen todellisuus - Peltonen, Elli (My University, 2024)
Maailman 281 miljoonasta kansainvälisestä siirtolaisesta noin 200 miljoonaa osallistuu vuosittain rahalähetysliikenteeseen eli lähettää taloudellista tukea lähtömaidensa yhteisöille. Rahalähetyksillä on merkittävä rooli globaalissa taloudessa, minkä lisäksi niillä on todistetusti kyky sietää epävarmaa taloustilannetta. Erityisen merkittäviä rahalähetysvirrat ovat köyhien maaseutualueiden kotitalouksissa, joissa rahalähetykset muodostavat arviolta 60 prosenttia kotitalouksien kokonaistuloista. Lisäksi rahalähetykset edistävät valtioiden taloudellista vakautta, ja monen valtion bruttokansantuote on riippuvainen rahavirroista. Rahalähetyksiä koskevaa keskustelua hallitsee kvantitatiivisin menetelmin tehdyt taloudellis-hallinnolliset tutkimukset. Tässä pro gradu -tutkielmassa olen kokenut tärkeäksi nostaa kaksi vähemmälle huomiolle jäänyttä näkökulmaa keskiöön. Ensinnäkin siinä missä rahalähetysilmiön kehitystä edistävät piirteet on yleisesti tunnustettu, on eriarvoisuutta tuottavien rakenteiden tarkastelu jäänyt sivuun lähes kokonaan. Toiseksi, vaikka taloutta on tarkasteltu monesta kulmasta rahalähetystutkimuksissa, on taloudellisen toiminnan taustalla olevat sosiaaliset tekijät ja yksilön itse antamat merkitykset jääneet vähemmälle tarkastelulle. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastelen kapitalismin kolonialistisia valtarakenteita ja osoitan, kuinka ne heijastuvat sekä muuttoliikkeeseen että itse rahalähetysilmiöön. Lisäksi pyrin haastamaan hallinnollisen tarkastelutavan kiinnittämällä huomiota erityisesti erilaisiin rajoihin muuttoliikkeen rahalähetyksien ympärillä. Kvalitatiivisin menetelmin kerätyn aineiston avulla tarkastelen rahalähetysilmiötä laajemmin osana yksilön sosiaalista, kulttuurista ja ajallista ympäristöä. Tutkielmani osoittaa, että rahalähetykset ovat taloudellisen toiminnan lisäksi vahvasti sosiaalisiin verkostoihin liittyvä ilmiö. Rahalähetyksillä on usein keskeinen rooli maahan muuttaneiden ylirajaisessa arjessa; ne kietoutuvat osaksi identiteettiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta sisältäen monia yksilöllisiä merkityksiä ja tunteita. Aineistoni perusteella perheen tukeminen rahalähetyksien avulla koettiin merkitykselliseksi, mutta usein siihen liittyi myös velvollisuuden tunne, joka herätti vastaajissa ristiriitaisia ajatuksia. Ajankulun koettiin vaikuttavan rahalähetysten ohella ihmissuhteisiin, oman elämän rakentamiseen sekä laajemmin hyvinvointiin tavalla, joka olisi tärkeä huomioida entistä enemmän tutkimuksissa. Lisäksi aineistoni osoittaa, ettei rahalähetyksiä useinkaan pidetä kestävänä pitkän aikavälin ratkaisuna niiden eriarvoisuutta ylläpitävien rakenteiden takia. Tulevaisuudessa on tärkeää tunnistaa aiempaa isommin, miten rahalähetykset kietoutuvat eriarvoisuutta tuottaviin prosesseihin ja tuoda institutionalisoituneen tiedon rinnalle kokonaisvaltaisemmin ilmiöön osallistuvien ihmisten kokemuksia.
Keywords: Muuttoliike, rahalähetykset, kapitalismi, kolonialismi, sosiaaliset verkostot, merkitykset, tunteet