Patologian amanuenssuurin laatuarvio - Lepistö, Juha (My University, 2020)
Tämän opinnäytetyön aihe on patologian amanuenssuurin laatuarvio. Opinnäytetyönä tehdyn tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten onnistunut kokonaisuus patologian amanuenssipalvelu on opiskelijan ammatillisen kasvun ja käytännön taitojen kannalta, keräämällä järjestelmällistä tietoa patologian amanuenssuurista entisille amanuensseille lähetetyn kyselyn avulla. Lisäksi tutkimuksella pyrittiin tunnistamaan mahdollisia ongelmakohtia ja esittämään niihin parannusehdotuksia. Kysely lähetettiin Webropol-ohjelman kautta 72:lle entiselle amanuenssille, jotka ovat suorittaneet amanuenssuurin Turussa patologialla vuosien 2007-2017 välillä. Heistä 25 (35 %) vastasi kahdeksan osioiseen kyselyyn ja vastaukset analysoitiin samaisella Webropol-ohjelmalla. Kyselyn vastausten perusteella obduktiot olivat parhaiten onnistuneita kokonaisuuksia patologian amanuenssuurissa. Myös mikroskopointi ja sanelu, kliinis-patologiset kokoukset sekä yleisesti patologian amanuenssuuri koettiin hyvin onnistuneina kokonaisuuksina ja suuri osa piti patologian amanuenssuuria hyödyllisenä LL-koulutuksensa kannalta. Kriittisimmät arviot sai ohutneulabiopsioden harjoitteleminen ja osin myös kudosnäytteiden leikkely. Tuloksissa keskimäärin eniten hajontaa oli kehittäminen ja vapaa sana -osiossa. Kuitenkin edellä mainitun osion tuloksista saatiin hyvä käsitys tarpeellisiksi koetuista kehitysehdotuksista. Tutkimuksen tulosten perusteella amanuenssien työskentelyä koskevat sähköiset ohjeet päätettiin siirtää yhteen amanuenssien helposti löydettävään paikkaan. Ohjeisiin päätettiin liittää muutaman tärkeimmän leikeltävän ja mikroskopoitavan elimen ohjeet löydöksistä ja sanelusta sekä malli sanelusta. Lisäksi osana tätä syventävien opintojen työtä tehtiin vapaaehtoisuuteen perustuva lokikirja, jossa esitetään ohjeelliset määrät amanuenssin aktiviteeteille ja töille.
Keywords: patologia, opinnäytetyö, patologian amanuenssuurin laatuarvio, patologian amanuenssipalvelu, kysely, parannusehdotukset, amanuenssi, amanuenssuuri, kehitysehdotus, lokikirja