Turun yliopiston opettajaopiskelijoiden asenteet ja koetut valmiudet opettaa erityisoppilaita - Tukia, Senni; Ostela, Kaisu (My University, 2021)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaiset asenteet ja valmiudet opettajaopiskelijoilla on opettaa tehostetun tai erityisen tuen tarvitsevia oppilaita. Turun yliopiston opetussuunnitelmassa 2020–2022 kurssitarjonta ei tällä hetkellä sisällä montaa kurssia, joiden kurssisisällöissä mainitaan tehostetun tai erityisen tuen oppilaiden opetus. Suomalainen koulujärjestelmä on muuttunut nopeasti sellaiseen tilanteeseen, jossa tehostettua tai erityistä tukea tarvitsevia oppilaita integroidaan yleisopetuksen luokkiin. Oppilasryhmät ovat aiempaa heterogeenisempiä, joten ajatus yhdessä etenevistä oppilasryhmistä ei enää vastaa nykykoulun todellisuutta. Opettajaopiskelijoilla tulisi olla valmiudet opettaa erilaisia oppilasryhmiä koulutuksensa perusteella, joten opettajankoulutuksen on pysyttävä muutoksen mukana. Tässä tutkimuksessa erityisoppilaalla tarkoitetaan oppilasta, joka saa tehostettua tai erityistä tukea. Tutkimukseen osallistui 53 maisterivaiheen opettajaopiskelijaa Turun yliopistosta. Opettajaopiskelijoita lähestyttiin yliopiston sähköpostilistojen avulla ja aineisto kerättiin kyselylomakkeella. Tutkimuksessa saatiin selville, että opettajaopiskelijoilla on keskimäärin hieman myönteiset inkluusioasenteet eli opettajaopiskelijoiden asenteet erityisoppilaita kohtaan ovat myönteisiä. Iällä, opintojen aloitusvuodella, aiemmilla opetuskokemuksilla tai henkilökohtaisilla kokemuksilla ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä opiskelijoiden inkluusioasenteisiin. Opiskelijat, joilla oli aiempia opetuskokemuksia erityisoppilaiden opettamisesta, olivat inkluusioasenteeltaan myönteisempiä kuin opiskelijat, joilla ei ollut lainkaan opetuskokemusta. Turun yliopiston kurssitarjonta ei tarjoa opiskelijoiden mielestä tarpeeksi kursseja koskien tehostetun ja erityisen tuen tarvitsevien oppilaiden opetusta. Olemassa olevaan kurssitarjontaan tulisi tulosten mukaan lisätä kursseja tai osakokonaisuuksia, jotka käsittelevät erityisoppilaiden opetusta.
Keywords: Asenteet, valmiudet, opettajaopiskelijat, erityisoppilaat, opettaminen, inkluusio