Rajojen vetämistä ja vetämisen rajoja : juomatapoihin vaikuttavat kontrollit suuriin ikäluokkiin kuuluvien naisten elämänkaarella - Komulainen, Iiris (My University, 2021)
Tässä pro gradu työssä tutkin erilaisia, suuriin ikäluokkiin kuuluvien naisten juomatapoja muovaavia kontrolleja. Aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin pyrin tunnistamaan, kuvailemaan ja luokittelemaan erilaisia alkoholinkäyttöön kytkeytyviä kontrolloinnin muotoja, niiden vaikutusta juomatapoihin elämänkaarella sekä määrittelemään käsitteistöä, jolla juomatapojen muotoutumista voidaan tutkia. Tutkin suuria ikäluokkia sukupolven ominaispiirteiden vuoksi. Tutkimalla suuria ikäluokkia on mahdollista tarkastella koko elämänkaarta sekä yhtämittaisesti koko liberalisoituvan alkoholipolitiikan ajan Suomea ja muutoksia alkoholioloissa. Tutkimusaineisto koostuu kolmesta ryhmähaastattelusta, joihin osallistui yhteensä yhdeksän vuosien 1945–1950 välillä syntynyttä naista. Tutkimusongelma ja -kysymykset sekä lopputulokset ovat nousseet aineistosta aineistolähtöinen analyysimenetelmän myötä. Tutkimuskohteen rajauksessa on hyödynnetty Karl Mannheimin kulttuurisen sukupolven käsitettä sekä Peter Laslettin käsitettä kolmannesta iästä. Empiirisen osuuden tuloksia peilaan Michel Foucault’n hallintavallan käsitteisiin. Analyysin lopputulemana määrittelin kolme pääkäsitettä: sosiaalisessa rakentuva kontrolli, rakenteellis–normatiivinen kontrolli sekä ruumiiseen kohdistuva kontrolli. Nämä kaikki kolme kontrollin muotoa ilmenevät eri tavoin elämänkaarella ja ovat vaikuttaneet naisten juomatapoihin sekä rajoittavasti että alkoholinkäyttöä edistäen. Sosiaalisessa rakentuva kontrolli vaikuttaa tasaisesti läpi elämän ja on vaikuttamisen tavoiltaan monimuotoisin. Ikääntyessään naiset ovat paljon vapaampia rakenteellis-normatiivisen kontrollin rajoittavilta piirteiltä, vaikka se onkin kontrollin ulottuvuuksista kaikista voimakkain ja kaiken läpäisevä. Ruumiseen kohdistuva kontrolli taas on vahvin elämänkaaren loppupäässä, kun ikääntyvä keho asettaa rajoja alkoholinkäytölle. Havainnot kertovat liberalisoituvasta alkoholipolitiikasta ja yhteiskunnasta, jossa vapauden myötä yksilöstä tulee yhä vahvemmin itse itseään tarkkaileva ja kontrolloiva subjekti.
Keywords: sukupolvet, kohorttitutkimus, alkoholitutkimus, juomatavat, hallintavalta, kontrolli