"Joskus ilo vaihtuu suruksi silmänräpäyksessä" - kuoleman teema lasten kuvakirjoissa - Mustalampi, Tiia; Mäkinen, Sofia (My University, 2026)
Lastenkirjallisuus toimii väylänä omaksua tietoa ympäröivästä maailmasta. Se toimii siis myös tärkeänä tekijänä, joka muodostaa lapselle ajatuksia ja oletuksia kulttuurista sekä yhteiskunnasta. Tässä tutkimuksessa tutkittiin sitä, millaisin kielellisin sekä visuaalisin keinoin kuoleman teemaa ja siihen liittyviä tunnekokemuksia kuvataan valituissa lastenkirjoissa. Tutkimuksen aineistona käytettiin kuutta lastenkirjaa, jotka on julkaistu vuosien 2019 ja 2024 välillä. Valitut aineistokirjat ovat täsmäkirjoja, joten ne tarkoituksenmukaisesti kuvaavat tiettyä teemaa, joka tässä tutkimuksessa on kuolema. Nämä kirjat on merkitty kirjastossa kynttilän symbolilla, jolla ne osoitetaan kuuluvaksi teemaan. Tutkimus toteutettiin laadullisena ja aineiston analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Analyysin kohteena olivat sekä kirjojen tekstit että kuvat. Aineistokirjoista kielellisestä ja visuaalisesti analyysista nousi esiin yhteensä kuusi pääteemaa. Kielellisestä analyysista näkökulmiksi nousi metaforien käyttö, suruprosessin tunnekokemuksien kuvailu sekä miten kuoleman hetki esitetään kielellisesti. Visuaalisesta analyysista esille nousi värien hyödyntäminen sekä symboliikan ja nonverbaalisen viestinnän näkökulmat.
Keywords: lastenkirjallisuus; täsmäkirja; kuolema; kuoleman käsitys; tunnetaidot; suruprosessi