Parechovirusinfektioiden laukaisema luontainen immuunipuolustus soluviljelmissä - Vuorinen, Emmiliisa (My University, 2019)
Ihmisen parechovirukset (HPeV:t) voivat aiheuttaa vakavia keskushermostoinfektioita vastasyntyneille. Tyypin 3 HPeV on yleisin aiheuttaja, mutta Tauriaisen ryhmä löysi Suomesta 2012 lapsia, joille HPeV4 aiheutti vakavan yleisinfektion. Sitä, miten HPeV:t aiheuttavat hermostoinfektioita, ei tunneta. Tarkoituksena on tutkia, miten sytokiinien ilmeneminen infektoiduissa soluissa eroaa eri virustyyppien ja -alatyyppien välillä. Tutkimme tätä infektoimalla ihmisen keuhkoepiteelisoluja (A549) sekä astrosyyttisoluja (T98G) ihmisen parechoviruksilla: HPeV1-Harris, HPeV3, HPeV4-FI ja HPeV4-NL sekä kontrollina Coxsakievirus B3:lla (CV-B3). Osa viruksista oli aiheuttanut vakavia tauteja ja osa lieviä. Käytimme kontrollina myös kaksinauhaista RNA:ta (Poly-IC), joka laukaisee sytokiinien tuotannon. Infektoidut solut ja niiden kasvatusliemi kerättiin 24 h, 48 h ja 72 h aikapisteissä. Määritimme solujen ilmentämiä sytokiineja kasvatusliemistä Proteome Profiler -kitillä. Tulosten perusteella valitsimme jatkotutkimusten sytokiinit. Niiden tuotantoa mitattiin kvantitatiivisella RT-PCR analyysillä sekä immunofluoresenssi värjäyksellä. Kaikkien virusalatyyppien sytokiiniprofiilit vaihtelivat keskenään ja solulinjojen välillä. HPeV3:n ja CV-B3:n välillä nähtiin samankaltaisuutta. Suurimmat erot nähtiin interleukiini- 6:n (IL-6) tuotannossa: kaikki virukset estivät sen tuottoa A549 soluissa mutta tehostivat sitä T98G soluissa. Tutkimus on edelleen käynnissä, joten tulokset ovat alustavia. Tulokset viittaavat siihen, että HPeV:n sytokiiniprofiilit muistuttavat toisiaan ja CV-B3:n sytokiiniprofiileja. Kaikkien virusten sytokiiniprofiilit erosivat joiltain osin toisistaan, mutta vakavaa sairautta aiheuttaneiden virusten sytokiiniprofiilit eivät eronneet huomattavasti muiden virusten profiileista.
Keywords: Ihmisen parechovirus, astrosyyttisolut, keuhkoepiteelisolut, sytokiini