Luokanopettajaopiskelijoiden käsitys omasta lukijaidentiteetistään ja sen yhteys valmiuksiin opettaa kirjallisuuskasvatusta koulussa - Törmä, Aliisa (My University, 2026)
Tutkimus tarkasteli luokanopettajaopiskelijoiden käsitystä omasta lukijaidentiteetistään ja sen yhteyttä valmiuksiin opettaa kirjallisuuskasvatusta. Aihe on tärkeä tutkittavaksi, koska aiempi tutkimus keskittyy lähinnä luokanopettajiin opiskelijoiden sijaan. Tutkimus toteutettiin suomalaisessa yliopistossa pitkittäistutkimuksen esi- ja jälkimittausasetelmalla kirjallisuuskasvatuksen kurssin yhteydessä. Aineisto kerättiin kahdella Webropol-kyselylomakkeella. Vastaajia oli esimittauksessa 114 ja jälkimittauksessa 70 luokanopettajaopiskelijaa. Monimenetelmäisen tutkimuksen aineistoa analysoitiin kvalitatiivisin ja kvantitatiivisin menetelmin. Tulosten perusteella luokanopettajaopiskelijoiden lukijaidentiteetit poikkesivat toisistaan eri osa-alueilla melko paljonkin. Lukijaidentiteetin osa-alueilla voitiin havaita osittain heikkoa positiivista yhteyttä kirjallisuuskasvatuksen valmiuksiin. Esi- ja jälkimittausten välissä voitiin tunnistaa pientä kehitystä, erityisesti valmiuksissa opettaa kirjallisuuskasvatusta. Muutos ei kuitenkaan ollut yhdenmukaista kaikilla luokanopettajaopiskelijoilla. Tutkimuksen tulosten perusteella luokanopettajaopiskelijoiden lukijaidentiteetit ovat vaihtelevia, eikä niillä ole suoranaista yhteyttä valmiuksiin opettaa kirjallisuuskasvatusta. Tulos tukee aiempaa tutkimusta, jossa opettajien lukijuudella ei ollut selkeää yhteyttä kirjallisuuskasvatuksen käytänteisiin. Monipuolinen jatkotutkimus aiheesta olisi mielenkiintoista, erityisesti laajemmalla ja monipuolisemmalla otannalla.
Keywords: lukeminen; lukijaidentiteetti; kirjallisuuskasvatus; luokanopettajakoulutus; alakoulu