"Tää muija kusettaa. Ei ois eka muija." Raiskausmyyttien sekä sisäistetyn naisvihan ilmeneminen ja yhteys suomalaisessa verkkokeskustelussa. - Sillanpää, Sofia (My University, 2024)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastelen raiskausmyyttien ja sisäistetyn naisvihanesiintymistä sekä niiden yhteyttä seksuaalirikoksia käsittelevien iltapäivälehtien artikkeleiden kommenteissa. Tutkielman tavoitteena on nostaa esiin sekä naisten ylläpitämät asenteet toisia naisia kohtaan että seksuaalirikosten uhreja kohtaat asetetut haitalliset uskomukset suomalaisessa verkkokeskustelussa. Raiskausmyyttien tunnistaminen edesauttaa haitallisten asenteiden purkamista, josta hyötyy uhrien mielenterveys sekä oikeusturva. Raiskausmyytteihin liittyy usein naisvihamielisiä asetelmia, joita tässä tutkielmassa tarkastellaan sisäistetyn naisvihan perspektiivistä. Tutkimusmenetelmänä käytän laadullista teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Hyödynnän aineiston analysoinnissa teemoittelua. Aineisto koostuu seitsemään (7) eri uutisartikkeliin liittyvistä naisten kommenteista. Kuusi artikkelia käsittelee eri julkisuudenhenkilöitä kohtaan nostettuja seksuaalirikossyytteitä tai -tuomioita. Yksi uutisartikkeli käsittelee anonyymin siviilin tekemää raiskausta. Tekijän tunnettuus vaikutti raiskausmyyttien esiintymiseen aineistossa. Valikoin naisten kommenteista koodauksen avulla sellaiset kommentit, joissa ylläpidettiin tavalla tai toisella raiskausmyyttejä. Näistä muodostui kolme pääteemaa. Nimesin teemat uhrin vastuuksi, tekijän vastuuksi sekä vähättelyksi. Tutkielmani perusteella voidaan todeta, että naiset ylläpitävät kommenteissaan pienissä määrin raiskausmyyttejä. Kommenteissa esiintyi myös raiskausmyyttejä purkavaa retoriikkaa. Sisäistetyn naisvihan piirteitä ilmeni kommenteissa, joissa naisilla esiintyi haitallisia asenteita seksuaalirikosten uhreja kohtaan. Kommenteissa halveksittiin toisia naisia ja puolusteltiin tekijöitä. Raiskausmyytit ovat osa naisia syrjivää patriarkaalista yhteiskuntajärjestelmää. Jotta raiskausmyyttien ylläpitämistä saataisiin vähennettyä, tulee naisia syrjiviä rakenteita purkaa yhteiskunnallisella tasolla.
Keywords: raiskausmyytit, raiskauskulttuuri, naisviha, sisäistetty naisviha, sukupuolittunut väkivalta, representaatio