Troponiinien aptameerisitojat - Pursimo, Satu (My University, 2024)
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti, ja niissä sydäninfarkti toimii merkittävänä tekijänä edellyttäen tarvetta nopeaan ja tarkkaan diagnoosin. Perinteisiä vasta-aineita käyttäviä immunomäärityksiä käytetään yleisesti troponiinien havaitsemiseen, mutta aptameerit, joilla on korkea sitoutumisaffiniteetti ja selektiivisyys, ovat nousseet lupaavaksi vaihtoehdoksi. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka keskittyy sydämen troponiini I (cTnI) -pitoisuuksien määrittämiseen verinäytteistä vertaamalla aptameerien käyttöä perinteisiin vasta-aineisiin perustuviin immunomäärityksiin sekä pohditaan aptameerien tulevaisuudennäkymiä sydäninfarktidiagnostiikassa. Troponiinit ovat sydänlihaksen säätelyproteiineja, joista etenkin troponiini I (cTnI) ja troponiini T (cTnT) voivat toimia sydäninfarktin biomarkkereina. Muihin biomarkkereihin verrattuna troponiinit pysyvät verenkierrossa usein kauemmin ja ovat hyvin sydänspesifisiä. Aptameerit ovat yksijuosteisia nukleiinihappoja tai peptidejä, jotka voivat sitoutua selektiivisesti spesifisiin kohdemolekyyleihin. Ne tarjoavat etuja vasta-aineisiin verrattuna, kuten helppo synteesi, alhainen immunogeenisyys ja kemiallinen stabiilisuus. Aptasensorit, jotka käyttävät aptameereja biologisina tunnistuselementteinä, osoittavat korkeaa herkkyyttä ja nopeita havaitsemisaikoja. Haasteita, kuten aptameerituotannon skaalautuvuus ja biostabiilisuuden parantaminen, on kuitenkin edelleen. Toisin sanoen aptameerit tarjoavat merkittäviä etuja vasta-aineisiin verrattuna troponiinien havaitsemisessa, erityisesti synteesin helppouden, stabiilisuuden ja spesifisyyden suhteen. Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan aptameerien tuotannon ja käytön optimoimiseksi diagnostiikassa, mutta niillä on lupaavaa potentiaalia.
Keywords: Sydäninfarkti, troponiini, aptameeri, aptasensori, diagnostiikka