Sukupuolidysforian, transnaiseuden ja sukupuolieuforian käsittely Against Me!:n albumilla Transgender Dysphoria Blues - Kauppinen, Anniina (My University, 2020)
Against Me! on vuonna 1997 perustettu yhdysvaltalainen punkrockbändi. Vuonna 2012 yhtyeen perustaja, laulaja, kitaristi ja biisintekijä Laura Jane Grace tuli julkisuuteen transnaisena. Kaksi vuotta tämän jälkeen yhtye julkaisi albumin Transgender Dysphoria Blues (2014), jonka kappaleet käsittelevät transnaiseutta ja sukupuolidysforiaa, ja ne pohjautuvat osittain Laura Jane Gracen omiin kokemuksiin. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan miten sukupuolidysforian, transnaiseuden ja sukupuolieuforian teemoja käsitellään Transgender Dysphoria Blues -albumilla. Tutkielmassa keskitytään analysoimaan edellä mainittujen teemojen käsittelyä kappaleiden 1) musiikillisissa piirteissä, 2) laulussa ja 3) sanoituksissa. Keskeisiä tutkimusmenetelmiä ovat musiikin lähikuuntelu Anna-Elena Pääkkölän (2016) määritelmän mukaan, Susanna Välimäen (2015) transkorvan käsite, sanoitusten ja instrumenttien analyysi ja lauluäänen tutkiminen. Tutkielma linkittyy musiikin queer-tutkimukseen, tarkemmin musiikin transtutkimukseen. Tutkielmassa on neljä analyysilukua, jotka ovat jakautuneet teemoittain. Ensimmäisessä analyysiluvussa tarkastellaan punkrockin moniäänisyyttä ja sen roolia transaiheiden käsittelyn mahdollistajana ja naiskuvan monipuolistajana. Toisen analyysiluvun aiheena on sukupuolidysforia, kolmannen transnaiseus ja neljännen sukupuolieuforia, joissa keskitytään analysoimaan aina yhtä kappaletta albumilta. Analyysieni pohjalta voi todeta, että sukupuolidysforiaa, transnaiseutta ja sukupuolieuforiaa käsitellään monipuolisesti kappaleiden musiikillisissa elementeissä ja sanoituksissa, ja albumi jatkaa punkrockin perinnettä moniäänisenä ja normeja rikkovana populaarimusiikin genrenä.
Keywords: musiikin transtutkimus, populaarimusiikki, punkrock, musiikin lähikuuntelu, transkorva, sanoitusten analyysi, lauluäänen analyysi, Against Me!