Lämpötilan ja sademäärän muutosten vaikutus matkailun kausiluonteisuuteen Rodoksen saarella : Sääolosuhteiden merkitys matkailun ajoittumiselle - Holm, Ella (My University, 2025)
Ilmastonmuutos vaikuttaa matkailun edellytyksiin erityisesti sääriippuvaisilla alueilla, kuten Kreikan Rodoksella. Rodoksen matkailu perustuu pitkälti lämpimään ja aurinkoiseen ilmastoon, minkä vuoksi ilmastolliset muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi matkailun vetovoimaan eri vuodenaikoina. Tässä tutkielmassa tarkastelen, miten lämpötilan ja sademäärän muutokset vaikuttavat matkailun kausiluonteisuuteen Rodoksen saarella. Tutkimus sijoittuu ilmaston ja matkailun tutkimuskenttään, jossa tarkastellaan sääolosuhteiden merkitystä matkailun ajoittumiselle ja matkailukäyttäytymiselle. Keskeisenä tavoitteena on selvittää, onko matkailusesongin ajoituksessa ilmennyt muutoksia, ja missä määrin nämä muutokset ovat yhteydessä lämpötilan ja sademäärän muutoksiin. Tutkimuksessa hyödynsin Rodoksen lentoaseman sääaseman pitkän aikavälin ilmastoaineistoa ja kansainvälisiä matkailijatilastoja. Ilmastoaineistoa tarkastelin vertaamalla kahta 30 vuoden ilmastojaksoa (1961–1990 ja 1991–2020). Lisäksi aineistoon sisällytin vuosien 2016–2024 kuukausittaiset matkailijamäärät. Aineiston analysoin korrelaatioanalyysin sekä monimuuttujaregressioanalyysin avulla, jotta pystyin arvioimaan eri säätekijöiden tilastollista merkitystä matkailijamäärien vaihtelussa. Matkailun kausiluonteisuutta tarkastelin erityisesti kevään ja syksyn kannalta, joiden on ennakoitu hyötyvän lämpötilan noususta. Tulokset osoittavat, että Rodoksen lämpötilat ovat nousseet kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti keväällä ja syksyllä, jotka ovat perinteisesti olleet matkailusesongin reuna-alueita. Samaan aikaan erityisesti kevätsateet ovat vähentyneet, mikä viittaa sääolosuhteiden parantumiseen matkailun kannalta juuri siirtymäkausina. Myös matkailijamäärät ovat kasvaneet voimakkaimmin kevät- ja syyskuukausina. Korrelaatioanalyysin mukaan lämpötilan ja matkailijamäärien välillä on selvä positiivinen yhteys, ja regressioanalyysi vahvisti lämpötilan olevan tilastollisesti merkitsevä muuttuja matkailun selittämisessä. Sademäärän vaikutus oli heikompi ja tilastollisesti ei-merkitsevä, mikä saattaa liittyä siihen, että matkailusesongin aikaan sateet ovat harvinaisempia. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Rodoksen matkailukauden ajoitus on laajentumassa keväälle ja syksylle. Tämä kehitys vaikuttaa olevan yhteydessä ilmastollisiin muutoksiin, kuten erityisesti lämpötilojen nousuun ja sademäärien vähenemiseen. Tulokset tukevat käsitystä siitä, että ilmastonmuutos voi muuttaa matkailun kausiluonteisuutta alueilla, joiden matkailu perustuu sääolosuhteisiin. Tämä kehitys voi tarjota uusia mahdollisuuksia Rodoksen matkailuelinkeinolle, kuten erityisesti sesonkien tasaamisessa ja kestävän matkailun kehittämisessä. Samalla muutokset edellyttävät matkailutoimijoilta sopeutumista siihen, että sääolosuhteet voivat jatkossa olla epävakaampia ja sesonkien ajoitus saattaa muuttua.
Keywords: ilmastonmuutos, matkailun kausiluonteisuus, Rodos, lämpötila, sademäärä, matkailusesonki