Itsearviointitaitojen opettaminen sairaanhoitajakoulutuksessa - Lehesvuori, Piia (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata itsearviointitaitojen opettamista ja opettamiseen käytettäviä opetusmenetelmiä sairaanhoitajakoulutuksessa. Kyky arvioida omaa osaamistaan kuuluu sairaanhoitajan tutkinnon osaamisvaatimuksiin. Kaikista sairaanhoitajakoulutuksen aikana käytettävistä arviointimenetelmistä itsearviointi on yleisin. Itsearviointia käytetään sairaanhoitajakoulutuksen aikana erityisesti kliinisen harjoittelun yhteydessä. Aiemman tutkimuksen mukaan sairaanhoitajaopiskelijat yliarvioivat omaa osaamistaan. Tämä tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaku tehtiin helmikuun 2024 aikana Cochrane-, CINAHL-, ERIC-, Medic- ja PubMed-tietokantojen avulla. Hakutuloksia saatiin 1227, joista aiemmin laadittujen sisäänotto- ja poissulkukriteereiden perusteella tutkielmaan valittiin yhdeksän tutkimusta. Aineisto analysoitiin induktiivisesti. Tutkielmassa ei tunnistettu yhtään itsearviointitaitojen opettamista tai opetusmenetelmiä kuvaavaa tutkimusta. Itsearviointitaitojen kehittymiseen liittyen tunnistettiin kolme tekijää: itsearviointimenetelmään, opettajaan ja opiskelijaan liittyvät tekijät. Näiden tekijöiden alaluokkia olivat itsearviointimenetelmän monivaiheisuus ja käyttäjien suhtautuminen menetelmän käyttöön, opettajan itsearvioinnille määrittelemä tavoite ja opiskelijoille antama palaute sekä opiskelijan tunteet saatuun palautteeseen liittyen ja itsearvioinnin merkityksen ymmärtäminen. Laadukkaan itsearvioinnin edellytyksenä on opettajan tuki sekä opiskelijan ymmärrys itsearvioinnin merkityksestä. Lisätutkimusta itsearviointitaitojen opettamisesta sairaanhoitajakoulutuksen aikana tarvitaan.
Keywords: itsearviointi, sairaanhoitajaopiskelija, osaaminen, opetus