Irlanti Suomen sanomalehdissä vuosina 1912–1918 - Miller, Leon (My University, 2024)
Tässä kandidaatintutkielmassani tarkastelen Irlannin käsittelyä Suomen sanomalehdissä vuosina 1912–1918. Aineistoina käytän Uuden Suomettaren, Helsingin Sanomien ja Työmiehen sanomalehtikirjoituksia. Pyrin selvittämään, kuinka lehtien aatteelliset taustat vaikuttivat kirjoituksiin, ja rinnastettiinko lehdissä Irlannin tilannetta Suomen tilanteeseen. Lisäksi arvioin ensimmäisen maailmansodan aikaisen sotasensuurin vaikutusta kirjoituksiin. Tutkin aineistoani lähiluvun ja kielellisen analyysin kautta: Lehdissä ei yleensä kommentoida käsiteltyä asiaa suoraan, vaan kirjoituksissa lehden kanta välittyy usein enemmän tai vähemmän epäsuorasti. Yksittäisten kirjoituksien pohjalta pyrin muodostamaan kokonaiskuvan siitä, miten Suomen Sanomalehdissä Irlannin kysymys nähtiin suhteessa Suomeen ja yleisesti. Tutkimissani lehdissä Irlannin itsehallintoon ja sitä ajaviin Irlannin nationalisteihin suhtaudutaan myönteisesti ja näitä vastustaneisiin Ulsterin protestantteihin kielteisesti. Myös Irlannin itsenäisyyttä ajavaan sinn féin -puolueeseen suhtauduttiin aluksi kielteisesti, mutta lopulta lehdissä on havaittavissa vähintään jonkinlaista sympatiaa puoluetta ja Irlannin separatisteja kohtaan. Britannian hallitukseen suhtauduttiin aluksi neutraalisesti tai positiivisesti. Näihin vaikutti lehtien aatetausta, joka oli erityisesti Helsingin Sanomien kirjoituksissa ilmeistä. Irlantia ei suoraan verrattu Suomeen, vaikka maiden rinnastamisesta ulkomailla oltiin tietoisia.
Keywords: sanomalehdet, Irlanti, aatehistoria