Valkohäntä- ja metsäkauriin sosioekologisten vaikutusten tarkastelu Varsinais-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan maakunnissa - Lahti, Juha (My University, 2023)
Valkohäntä- ja metsäkauris ovat Suomessa esiintyviä hirvieläimiä, joita on tutkittu vähemmän kuin esimerkiksi hirveä. Trendinä on ollut valkohäntä- ja metsäkauriin kantojen runsastuminen, jonka vuoksi kyseisiä kaurislajeja on tarve tarkastella aiempaa yksityiskohtaisemmin näihin kohdistettavan onnistuneen ja kestävän kannanhoidon toteuttamiseksi. Tämä tutkimus on luonteeltaan vertaileva, jossa on tutkittu valkohäntä- ja metsäkauriin sosioekologisia vaikutuksia Varsinais-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Vertailuasetelma kohdistuu sekä maakuntien että mainittujen kaurislajien välille, joita on tarkasteltu tämän tutkimuksen tuloksissa. Sosioekologisuus tarkoittaa tässä tutkimuksessa sitä että kaurislajien tarkastelussa on huomioitu ihmistoiminta sekä kauriisiin liittyvät ekosysteemit sekä ympäristölliset vuorovaikutussuhteet. Tutkimuksessa on käsitelty näitä syy-yhteyksiä holistisella tavalla. Tutkimuksessa käytetty tarkastelutaso perustuu DWiSH-proseduurin käyttöön, joka on tieteellinen viitekehys. Siihen sisältyy seitsemän eri teemaa ja tutkimuksen tekijällä on vastuu ja valinnan vapaus käyttämiensä menetelmien suhteen. Käytettävät menetelmälliset valinnat perustuvat osaltaan tutkimuksen luonteeseen sekä tutkimuksen tekijän omaan harkintaan. Tässä tutkimuksessa on käytetty menetelminä etäyhteyksin suoritettuja sidosryhmähaastatteluja (yhteensä yhdeksän kappaletta) sekä sanomalehtiuutisointeja. Haastateltavat toimivat joko Varsinais-Suomen tai Etelä-Pohjanmaan maakunnissa ja tutkittaviin lajeihin liittyvät uutisoinnit on kerätty kyseisten alueiden sanomalehdistä (yksi sanomalehti/maakunta). Lisäksi tässä tutkimuksessa on tarkasteltu tutkimusalueiden maanpeitteen laatua QGIS-ohjelmiston avulla, jossa aineistona on käytetty paikkatietoaineistoa (Corine). Tutkimuksen tulokset ovat painottuneet valkohäntäkauriin ja metsäkauriin sosioekologisten vaikutusten tarkasteluun, jotka on esitetty DWiSH-proseduuriin kuuluvien seitsemän teeman alaisuudessa. Kyseiset teemat ovat ekologinen, taloudellinen, luonnonvarahoidollinen, hallinnallinen, tiedollinen, maantieteellinen ja ajallinen. Tuloksia on verrattu keskenään tutkimusalueiden välillä sekä kaurislajien välillä.

The White-tailed Deer and the Roe Deer are deer animals occurring in Finland. These two species are less studied than the Elk. There has been a trend of growing abundance of populations of these species and therefore there is a need to survey these species more elaborately than before. The reason for this is to accomplish a successfully targeted and sustainable management of their populations. The nature of this study is comparative and this has been conducted by examining socioecological impacts of the White-tailed Deer and the Roe Deer. There are two study areas in this thesis, one is the county of Southwest Finland and another one is South Ostrobothnia. The comparative setting of this study is focused on examination between aforementioned species and areas. Connections between these have been considered in the results of this study. In the context of this study the concept of socioecology signifies both human activity and ecosystems as well as environmental interactions in relation to those two deer species. These causal relations have been dealt with a holistic manner in this study. The level of analysis utilized in the study is based on the DWiSH-procedure, which is a scientific framework. There are seven various themes which belong to DWiSH-procedure. In the context of DWiSH, there are some level of responsibility and freedom to choose which methods to use. Selection of methods is partially based on the character of the study and partly based on own consideration of the author. In this study, there have been interviewed different stakeholders (nine in total). Interviews have been carried out remotely. On top of that, another method has been examination of newspapers. The interviewees have been acting either in the county of Southwest Finland or in the county of South Ostrobothnia. Newspaper contents have been collected from those two areas (one newspaper/one county). Furthermore, the forms of land cover in the study areas have been examined by means of the QGIS- software, whose material is in a form of geospatial data (Corine). The results of this study are emphasized on the analysis of socioecological impacts of the White-tailed Deer and the Roe Deer. The analysis have been performed within the seven themes that belong to the DWiSH-procedure. The themes are resource dynamics, costs and benefits, management, governance, knowledge, spatiality and legacies. The results have been compared between the areas and between the two deer species of this study.
Keywords: DWiSH-proseduuri, metsäkauris, metsästys, sidosryhmät, sosioekologisuus, valkohäntäkauris