Ihmismäisen pelityylin tavoittelu shakkiohjelmissa - Nousiainen, Roni (My University, 2024)
Shakki on kiinnostanut ihmisiä jo vuosisatoja, ja shakin koneellistaminen on pitkään ollut yksi tekoälyn parhaista soveltamiskohteista. Tämä kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsaus ihmismäisten shakkiohjelmien kehityksestä. Tässä tutkielmassa selvitetään, miten shakkiohjelmat toimivat ja minkälaisia tekoälyn menetelmiä niissä käytetään. Tutkielmassa tutkitaan erityisesti sitä, miten shakkiohjelmissa on tavoiteltu ihmismäistä pelityyliä. Lopuksi tutkielmassa pohditaan ihmismäisten shakkiohjelmien potentiaalisia sovelluskohteita muun muassa pelaajien pelityylien tunnistamisessa ja huijauksenestossa. Tuloksissa todetaan, että ihmismäiset shakkiohjelmat ovat edistyneet huomattavasti viime vuosina ja niiden kehitys jatkunee vielä hyvin tehokkaasti.
Keywords: shakki, shakkiohjelma, ihmismäinen, Maia, imitaatio-oppiminen, koneoppiminen, NNUE