Varastonhallintajärjestelmän integrointi toiminnanohjausjärjestelmään sekä tulevaisuuden näkymiä - Reilander, Aapo (My University, 2024)
Työn toimeksiantaja on Stera Technologies Oy. Stera Techologies on kansainvälinen teknologiayritys, joka alihankinnan lisäksi valmistaa omia tuotteitaan ja sovelluksiaan. Suuryritys oli juuri saanut varastonhallintajärjestelmän integroitua ensimmäiseen ja suurimpaan, Tammelan, tehtaaseen. Työn tarkoitus oli luoda kirjallisuuskatsaus varastonhallintajärjestelmän integroimisesta toiminnanohjausjärjestelmään. Työ keskittyy järjestelmien väliseen integraatioon, eikä taloudellisiin tai fyysisiin muutoksiin. Kirjallisuuskatsauksen perusteella integroimalla WMS:n ja ERP-järjestelmän saavutetaan suurin mahdollinen hyöty. ERP toimii pohjana integraatiolla ja varastonhallintajärjestelmä integroidaan lähes poikkeuksetta keskustietokantaa hyväksikäyttäen. Varastonhallintajärjestelmä on suunniteltu nimensä mukaan varaston hallitsemiseen ja optimointiin, lisäksi ne ovat usein suunniteltu integroitaviksi. Työssä käsitellään järjestelmät ja niiden toiminta sekä järjestelmien välisen integraation kannattavuutta ja ongelmia. Jatkossa olisi hyödyllistä tutkia integraation taloudellisia hyötyjä sekä investoinnin takaisinmaksukykyä. Tutkimuksessa voisi keskittyä selvittämään kuinka suuret tulot tulee olla yrityksellä, jotta varastonhallintajärjestelmän integroiminen on kannattavaa. Tämän lisäksi olisi hyödyllistä tutkia keinoja pienentää varaston henkilöstökustannuksia. Vaikka varastossa on paljon pieniä parannuskohteita, selkeästi eniten parannettavaa on henkilöstökustannuksissa.

The client for this work is Stera Technologies Oy. Stera Techologies is an international technology company that, in addition to subcontracting, manufactures its own products and applications. The large company had just completed the integration of a warehouse management system in its first and largest factory in Tammela. The purpose of the thesis was to create a literature review on the integration of an inventory management system into an ERP system. The work focuses on the integration between systems, rather than on financial or physical changes. Based on the literature review, the integration of the WMS and the ERP system achieves the maximum benefit. ERP serves as the basis for integration and the inventory management system is almost invariably integrated using a central database. Warehouse management systems are designed as such to manage and optimise inventory and are often designed to be integrated. The paper discusses the systems and their operation, as well as the viability and problems of integration between the systems. Future work would usefully explore the economic benefits of integration and the return on investment. Research could focus on how much revenue a company needs to generate to make the integration of an inventory management system worthwhile. In addition, it would be useful to explore ways to reduce the cost of staffing a warehouse. Although there are many small areas for improvement in the warehouse, by far the biggest area for improvement is in staff costs.
Keywords: Varastonhallintajärjestelmä, toiminnanohjausjärjestelmä, Leanware, IFS, älyvarasto, automaatio, pilvipohjaiset järjestelmät