Suspiriani ei vaikuta samalta : genreanalyysi Suspirian (2018) trailereista - Pänttönen, Otso (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee rajatun aineiston kautta kauhuelokuvien esitystä elokuvatrailereissa. Aineistona toimivat vuoden 2018 Suspiria-kauhuelokuvaa varten tehdyt neljä esittelyfilmiä. Tutkielma osoittaa genreanalyysilla, kuinka näissä trailereissa rakennetaan käsityksiä itse elokuvasta ja millaisiin vakiintuneisiin aiheisiin niissä viitataan. Analyysin on tarkoitus havainnollistaa sitä, kuinka trailereissa luodaan toisistaan erilaisia käsityksiä, vaikka elokuvasta peräisin oleva ydinsisältö pysyisikin näiden välillä samana. Vuoden 2018 Suspiria perustuu myös alun perin vuonna 1977 julkaistuun saman nimiseen italialaiseen kauhuelokuvaan. Tästä johtaen tutkielmassa tarkastellaan, kuinka uusintaversiointi näkyy aineistossa sekä millaisia alkuperäiseen Suspiriaan viittaavia kuvia, ääniä ja rakenteita trailerit sisältävät. Elokuvatrailereiden viitteellisyyttä ja toistoa tarkastellaan myös aineiston kautta laajemminkin. Tyylilajianalyysi toteutuu tutkielmassa kolmiportaisesti. Ensiksi tutkielmassa tarkastellaan mitä yhteisiä sisältöjä trailereiden välillä on sekä kuinka alkuperäisen Suspirian vaikutus ilmenee aineistossa. Toisessa vaiheessa neljää esittelyfilmiä tarkastellaan yksi kerrallaan, keskittyen kunkin uniikkeihin rakenteisiin ja verraten näiden rakentamia käsityksiä. Viimeisessä osiossa tutkielma tarjoaa näkemyksiä siihen, kuinka trailerit ilmentävät tiettyjä kulttuuriteollisuuden toimintaperiaatteita. Tutkielma on laadullinen tutkimus.
Keywords: genre, kauhuelokuvat, elokuvatrailerit, yleisö