Ortognaattiskirurgisen hoidon perusteet ja potilasinformointi - Rekola, Siiri (My University, 2023)
Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on perehtyä ortognaattiskirurgisen hoidon toteutukseen ja tutkia potilasinformoinnin merkitystä osana sitä. Aineistona käytettiin PubMed-tietokannasta löydettäviä julkaisuja ja niiden lähteitä. Lisäksi hyödynnettiin erikoisalojen oppikirjoja ja tarpeellisia Käypä Hoito–suosituksia. Ortognaattiskirurginen hoito on noin kolme vuotta kestävä oikomishoito, johon kuuluu toisen tai molempien leukojen leikkaustoimenpide. Yleisimmät leikkaukset ovat yläleuan Le Fort I, alaleuan BSSO ja leuankärjen genioplastia. Hoidolla korjataan merkittävästä leukojen epäsuhdasta johtuvat purentavirheet, joihin oikomishoito ei yksinään riitä ja siitä aiheutuu potilaalle toiminnallinen tai muu haitta. Sitä käytetään myös keskivaikea–vaikean uniapnean hoitamiseksi soveltuvilla potilailla. Pääsääntöisesti hoidettavat potilaat ovat aikuisia, joiden leukojen kasvu on päättynyt. Poikkeustapauksissa se on aiheellista myös lapselle. Suomessa hoidot on keskitetty sairaaloihin ja erikoissairaanhoidon järjestämiseksi noudatetaan Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta. Hoito on potilaalle vapaaehtoista. Hoitotiimiin kuuluvat vähintään hampaiston oikomishoidon erikoishammaslääkäri ja suu- ja leukakirurgi. Hoito suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Hoito on pitkäkestoinen ja siihen ryhtymistä oikeista syistä on harkittava tarkasti, vaikka vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia. Yleisin haittavaikutus on puutuneisuus, joka voi olla ohimenevää tai pysyvää. Suurin riski on alaleuan leikkauksessa, jossa leuan sisällä kulkeva hermo voi vaurioitua palautumattomasti aiheuttaen tunnottomuutta alahuulessa. Pääsääntöisesti potilaat ovat olleet tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Potilasinformointiin kannattaa panostaa, sillä potilaat ovat tyytyväisempiä hoitoon, kun he ovat tietoisia siihen liittyvistä riskeistä. Informoinnin välineitä on useita ja se koostuu suullisesta, kirjallisesta ja visuaalisesta materiaalista. Potilaat ovat tykänneet informaatioklinikasta, jossa he ovat saaneet kuulla toisten potilaiden omakohtaisia kokemuksia.
Keywords: ortognaattiskirurginen hoito, potilasinformointi