Raskausaikana todetut syöpädiagnoosit, raskauksien kulku ja syöpähoidoille raskauden aikana altistuneiden lasten seuranta - Liu, Hannamari (My University, 2024)
Tutkimuksen aiheena oli raskausaikana todetut syöpädiagnoosit, raskauksien kulku ja raskauden aikana syöpähoidoille altistuneiden lasten seuranta. Syövällä komplisoitunut raskaus on yksi hankalimmista haasteista synnytyslääkäreille ja vastasyntyneiden erikoislääkäreille. Raskaudenaikainen syöpä ilmaantuu noin 1:1000 raskaudessa. Raskaudenaikaiseksi syöväksi ajatellaan syöpää, joka diagnosoidaan raskauden aikana tai ensimmäisen postpartum vuoden aikana. Naiset tulevat raskaaksi keskimäärin myöhemmin ja vanhempina kuin aiemmin, minkä vuoksi raskaudenaikaisten syöpien ilmaantuvuus on kasvussa. Korkean iän lisäksi obesiteetti lisää riskiä maligniteeteille. Raskaussyöpien diagnosointi on haastavaa, sillä monet oireet voidaan sekoittaa raskauden fysiologisiin muutoksiin ja oireisiin. Tutkimus on osa laajempaa rekisteritutkimusta, jossa sekä terveydenhuollon rekistereiden että sairauskertomustietojen avulla selvitetään raskaussyöpien kulkua, ennustetta, vastasyntyneen terveyttä sekä hoidoille altistuneiden lasten seurantaa. Kirjallisuuskatsausosion lähdemateriaalina ovat olleet PubMed -tietokannasta haetut artikkelit. Hakulausekkeessa on keskitytty raskauden aikana todettuihin syöpiin ja syöpähoidoille raskauden aikana altistuneisiin lapsiin ja näistä aiheista julkaistuihin tutkimuksiin. Raskauden aikaisen syövän hoito on haasteellista ja tutkimusnäyttöä ja seurantaa syntyvän lapsen terveydestä tarvitaan lisää. Tämän katsauksen tavoitteena oli näin ollen syöpähoidoille altistuneiden lasten kohortissa selvittää, kuinka moni lapsista on altistunut syöpähoidoille ennen syntymää, tutkia altistumisen mahdollisia vaikutuksia vastasyntyneen terveydentilaan sekä sitä, minkälaisessa seurannassa lapsi on syntymän jälkeen ollut.
Keywords: raskaus, syöpä, syöpähoidot, vastasyntynyt