Etäkotihoidon organisoituminen ja työntekijöiden työtyytyväisyys ja työkuormitus - Hoffrén-Mikkola, Merja; Teeri, Sari; Komulainen, Marjatta; Mikkola, Tuula; Eloranta, Sini (Sosiaali- ja terveyshuollon tietojenkäsittely-yhdistys, 2026)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ja vertailla keskitetysti ja hajautetusti organisoidun etäkotihoidon työntekijöiden työtyytyväisyyttä, tyytyväisyyttä etäkotihoidon mukaantuloon kotihoitoon sekä kokemuksia etäkotihoidon vaikutuksista työkuormitukseen.
Tutkimusaineisto kerättiin sähköpostikyselynä huhti-syyskuussa 2022 viiden kotihoito-organisaation etäkotihoitoa toteuttavilta työntekijöiltä (n=103).
Sekä keskitetyn (n=15) että hajautetun (n=28) etäkotihoidon työntekijät olivat pääosin tyytyväisiä työhönsä. Keskitetyn etäkotihoidon työntekijöiden työtyytyväisyys oli kuitenkin parempi kuin hajautetun toimintatavan työntekijöiden (p < 0.05) ja he olivat selvästi tyytyväisempiä etäkotihoidon mukaantuloon osaksi kotihoidon palveluja (p < 0.001). Keskitetyn etäkotihoidon työntekijät kokivat, että etäkotihoito oli vähentänyt työn kuormittavuutta sen kaikilla osa-alueilla enemmän kuin hajautetun etäkotihoidon työntekijät (p < 0.05 – p < 0.001). Laadullinen aineisto tuki määrällisiä tuloksia.
Tulokset viittaavat, että keskitetysti organisoitu etäkotihoito voi vähentää työntekijöiden kokemaa työkuormitusta mukaan lukien kiire, millä voi olla vaikutusta työntekijöiden työhyvinvointiin. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää, kun etäkotihoito tulevaisuudessa todennäköisesti edelleen laajenee ja työn organisointitapoja suunnitellaan.