Katalonian konflikti : Espanjan poliittisen johdon reagointi autonomian tapahtumiin syksyllä 2017 - Vahto, Eeva (My University, 2020)
Tutkielmassa tarkasteltiin tapahtumia Espanjan autonomisessa maakunnassa Kataloniassa syksyllä 2017. Lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2017 Espanjan poliisi esti väkivalloin Katalonian aluehallituksen järjestämän itsenäistymisäänestyksen, jonka tuloksena useita satoja ihmisiä loukkaantui. Tapahtunutta analysoitiin klassisen turvallistamisteorian ja sen sektorijaottelujen perusteella. Tutkimus nojautui aineistollisesti kolmeen eri julkiseen puheeseen, jotka esitettiin niin Espanjan kuninkaan kuin entisen pääministerin, Mariano Rajoyn toimesta Katalonian tapahtumien välittömässä läheisyydessä. Tutkimuksen tarkoituksena oli analysoida, kuinka Espanjan poliittinen johto käyttäytyi Katalonian kriisin syttyessä. Päämielenkiinto kohdistui pohdintaan siitä, oliko poliittisen johdon tahoilta löydettävissä turvallistamista. Tämän lisäksi analysoitiin, millaisia turvallistamisenmalleja poliittisen johdon puheista oli löydettävissä. Tutkimuksen teoriaosuudella tuotiin esille, kuinka Buzan ym. (1998) analysoi poliittisen eliitin käyttäytyvän ajateltaessa sotilaallisen turvallistamisen aspektia. Näissä tilanteissa eliitin tavoite on taata ennen kaikkea siviilirauha ja Espanjan tilanteessa, eliitti pyrki myös takaamaan alueellisen autonomian, Katalonian vakauden. Kyse oli toisaalta separistien hallitsemisesta ja Espanjan vakauden takaamisesta, kuin myös alueellisen autonomian oikeuksien takaisinvedosta ja siten katalaanien perus- ja vapausoikeuksien rajoittamisesta. Tutkimuksessa tultiin johtopäätökseen, jonka mukaan Espanjan poliittisten toimijoiden käyttämä turvallistaminen toteutettiin hyödyntäen muun muassa erilaisia turvallisuusargumentteja. Poliittisen johdon puheissa korostui ennen kaikkea sekä sotilaallisten, että yhteiskunnallisten turvallisuusargumenttien käyttö.
Keywords: Katalonia, Separatismi, Turvallistaminen, Itsenäisyys, Espanja, Kööpenhaminan koulukunta