Yksilöllisen syövänhoidon edistysaskelia - MTB-toiminta ja kansallinen FINPROVE-tutkimus - Alanne, Erika; Iivanainen, Sanna; Kääriäinen, Okko-Sakari; Tanner, Minna; Juslin, Tanja; Mustonen, Mika; Jalkanen, Katriina (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Syövän hoitoa ohjaavien geenitutkimusten ja molekulaarisesti kohdennettujen hoitomahdollisuuksien lisääntyminen korostaa tarvetta geenitutkimusten yhteiselle pohdinnalle moniammatillisissa geeniohjatun syövänhoidon työryhmissä (molecular tumor board, MTB). Nykyisin Suomessa jokaisessa yliopistollisessa keskussairaalassa kokoontuvat MTB:t toimivat kansallisen yksilöllisen syövänhoidon tehoa selvittävän FINPROVE-tutkimuksen ensiaskeleena ja samalla standardihoidon tukena. Agnostisten eli syövän histologisesta alatyypistä riippumattomien kohdennettavien syöpälääkkeiden määrän lisääntymisen, hoidon valintaa ohjaavien biomerkkiaineiden lisääntymisen sekä juuri FINPROVE-tutkimuksen myötä geeniprofilointi ja tarve potilastapausten käsittelylle MTB:ssä ovat lisääntyneet merkittävästi. Tutkimuksen hoitosuositukset tehdään FINPROVE-MTB:ssä, joka toimii mallina kansalliselle kaikkia syöpäkeskuksia yhdistävälle MTB:lle. FINPROVEn yhtenä tavoitteena on edistää ja yhdenvertaistaa geenitestausta ja yksilöllistä syövänhoitoa Suomessa sekä seurata yksilöllisen syövänhoidon kansainvälistä kehitystä.