EEG-pohjaisten BCI-laitteiden käyttö kommunikoinnin apuvälineenä - Mukkala, Henna (My University, 2017)
Aivojen vaurio tai sairaus voi aiheuttaa vaikeuksia kommunikoinnissa niin, ettei kommunikointi perinteisellä tavalla eli puheella enää onnistu. Vaurion tai sairauden seurauksena puhekykynsä menettäneet henkilöt käyttävät puhetta korvaavia kommunikointikeinoja, joita perinteisesti ovat olleet erilaiset manuaaliset kommunikointikansiot ja -kommunikointitaulut. Nämä perinteiset menetelmät kuitenkin vaativat usein käyttäjää kommunikoimaan avustajan avulla. Teknologian kehittyminen mahdollistaa toimintakykynsä menettäneelle henkilölle itsenäisemmän kommunikoinnin. EEG-pohjaiset ohjausmenetelmät ovat eräs tulevaisuuden kommunikoinnin apuvälineiden kehityssuunnista. Sellaisia laitteita, joita ohjataan aivoista tulevien signaalien avulla, kutsutaan BCI-laitteiksi. Tämän tutkielman tutkimuskysymyksenä oli selvittää, onko nykyisellä teknologialla mahdollista toteuttaa toimivia EEG-pohjaisia BCI-laitteita hyödyntäviä sovelluksia kuluttajilla suunnitelluilla BCI-laiteilla. Tässä tutkielmassa selvitetään EEG-pohjaisten BCI-laitteiden soveltuvuutta kommunikoinnin apuvälineiden ohjaamiseen BCIController-ohjelman avulla. BCIController tulkitsee käyttäjän aivosähkötoiminnasta keskittymistason ja liikuttaa sen perusteella ruudulla näkyvää pistettä. Järjestelmän toimivuutta testattiin koehenkilöiden avulla. Tehdyssä tutkimuksessa EEG-pannan avulla saatiin lupaavia tuloksia. Se saattaisi soveltua tulevaisuudessa kommunikoinnin apuvälineeksi, kunhan sen käytössä ilmeneviä ongelmia saadaan ensin ratkottua. Ongelmia olivat muun muassa sensorien lukutarkkuuden ongelmat sekä vaadittavan keskittymistason ylläpitämisen haasteellisuus. Kommunikoinnin apuvälineeksi sovelluttamiseksi vaaditaan niin käyttäjäkokemuksien huomioon ottamista kuin myös moniammatillista yhteistyötä IT-asiantuntijoiden ja toimintakykyä kuntouttavien asiantuntijoiden välillä.