Autismikirjon yhteys kehityksellisiin ja psykiatrisiin häiriöihin sekä itsetuhoisuuteen - Jokiranta-Olkoniemi, Elina; Jussila, Katja; Gyllenberg, David; Sourander, Andre (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Autistisilla henkilöillä ja heidän sukulaisillaan esiintyy keskimääräistä useammin monimuotoisia kehityksellisiä ja psykiatrisia häiriöitä. Psykiatrinen rinnakkaissairastavuus autismissa on niin yleistä, että n voidaan olettaa olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Psykiatriset rinnakkaishäiriöt lisäävät itsetuhoisuuden riskiä, joka on yleisempi autistisilla henkilöillä kuin väestössä keskimäärin. Tämän vuoksi on ensisijaista, että terveydenhuollossa pystyttäisiin tunnistamaan kehitykselliset ja psykiatriset häiriöt mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä tarjoamaan autismin erityispiirteet huomioivaa hoitoa ja kuntoutusta. Kansainvälisessä tutkimuksessa on kuitenkin noussut esille lukuisia kehittämiskohteita, jotka liittyvät autismissa esiintyvien psykiatristen häiriöiden varhaiseen tunnistamiseen ja hoitoon. Näiltä osin olisi arvokasta kerätä autismiyhteisöltä itseltään kokemuksia ja kehittämistarpeita terveydenhuollon palvelujärjestelmistä ja hoidosta.