Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt lastenreumapotilailla : Potilaiden informointi Suomessa ja hoitopolku Turun alueella sekä kirjallisuuskatsaus - Grönholm, Tuukka (My University, 2024)
Tämä syventävien opintojen opinnäytetyö käsittelee lastenreumapotilaiden purentaelimistön kipua ja toimintahäiriötä sekä suomenkielisen kirjallisuuden puutetta lastenreumapotilaiden leukanivelongelmista. Lastenreuma (Juvenile Idiopathic Arthritis, JIA) on yleisin nivelsairaus lapsuudessa. Lastenreuman vaikutukset voivat ulottua leukaniveliin, jolloin hammaslääkärien on tärkeätä osata tunnistaa ensioireita ja tietää sairaudesta. Lastenreumassa leukanivelten tulehtuminen on yleistä ja leukanivel voi joskus olla ensimmäisenä sairastuva nivel. Hoitamattomana lastenreuma voi johtaa leukanivelulokkeen tuhoutumiseen ja vaikeisiin purennallisiin ongelmiin. Jos leukanivelen nivelrusto tuhoutuu, leuan kasvu voi hidastua tai pysähtyä kokonaan. Jos leuan kasvu pysähtyy vain toisella puolella, kasvot muuttuvat epäsymmetrisiksi. Alaleuan kasvun muutokset heijastuvat usein myös yläleukaan. Muutokset johtavat edelleen purennan muutoksiin. Suomenkielistä materiaalia lastenreumaan liittyvistä purentaelimistön kivusta ja toiminnan häiriöistä sekä niiden merkityksestä potilaalle on tällä hetkellä huonosti saatavilla ja näiden kartoittaminen on yksi osa opinnäytetyötä. Tieto on ristiriitaista, eikä kattavaa ohjeistusta ole saatavilla yhdestäkään vapaasti saatavilla olevasta lähteestä. Purentaelimistön merkitys lastenreumapotilaiden hoidossa näyttää suomenkielisissä lähteissä olevan jopa vähätelty. Opinnäytetyön osana on myös kirjallisuuskatsaus, jossa on käytetty aineistona artikkeleita Pubmed- ja Scopus tietokannoista sekä muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Tiedonhakuun käytettiin seuraavia hakusanoja: ("juvenile arthritis" OR "juvenile idiopathic arthritis" OR "JIA" OR "juvenile rheumatoid arthritis" OR "JRA" OR "juvenile chronic arthritis" OR "JCA") AND ("temporomandibular disorders" OR "TMD" OR "temporomandibular joint disorder*" OR "temporomandibular joint*") AND (“treatment*”).AND ("treatment*") AND ("imaging*"). Lastenreumapotilaiden hammaslääketieteellinen hoito pitää sisällään purentafysiologista hoitoa, hampaiston hoitoa, oikomishoitoa, leukanivelen paikallishoitoa, leukanivelen kirurgista hoitoa ja hoidon seurantaa. Lastenreuman hammaslääketieteellisen hoidon tavoiteisiin sisältyy leukanivelten optimaalisen toiminnan säilyttäminen, niveloireiden vähentäminen ja pysyvien anatomisten vaurioiden, kuten hampaiston ja kasvojen epämuodostumien, estäminen. Hammaslääkärin on tärkeätä pitää lastenreumapotilaat säännöllisessä hoitosuhteessa.
Keywords: lastenreuma, leukanivel, niveltulehdus, purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt