Korkean inflaation vaikutus nuorten piensijoittajien sijoittamiseen - Pätsi, Oskari (My University, 2023)
Viimeisen vuoden aikana korkea inflaatio on vaikuttanut kohonneiden hintojen johdosta suuresti kuluttajien arkeen ja päivittäiseen kulutukseen. Korkean inflaation myötä sijoitusmarkkinat ovat muuttuneet epävarmemmiksi kuin viimeisimpinä vuosina. Nuorten sijoittajien kohdalla korkea inflaatio on kokonaan uusi ilmiö, sillä heidän sijoitusuriensa aikana talous on kasvanut ja inflaatio on pysynyt tavoitelukemissaan. Aikaisemmassa kirjallisuudessa epävarman markkinatilanteen vaikutuksia sijoituskäyttäytymiseen on tarkasteltu, mutta nuorten sijoittajien sijoituskäyttäytymistä epävarmassa markkinatilanteessa ei ole kuitenkaan aiemmin tarkasteltu syvällisemmin. Tämä tutkielma pyrkii vastaamaan tähän havaittuun aukkoon keskittymällä tarkastelemaan nuorten sijoittajien sijoituskäyttäytymisen muutosta epävarmassa markkinatilanteessa. Sijoittajat näkevät nykyisessä markkinatilanteessa korkean inflaation sijoitusmarkkinoiden suurimpana riskinä. Tämän pro gradu -tutkielman on tarkastella, millaisia vaikutuksia korkealla inflaatiolla on ollut nuorten sijoittajien sijoituskäyttäytymiseen. Tutkielman teoriaosiossa käsitellään aiheiden aiemman tieteellisen kirjallisuuden näkökulmasta perinteistä ja behavioristista rahoitusteoriaa, nuorten ja suomalaisten sijoittajien erityispiirteitä sekä inflaatiota ja sen vaikutuksia sijoituskäyttäytymiseen. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jossa on haastateltu viittä nuorta, alle 30-vuotiasta piensijoittajaa. Haastatteluiden perusteella on pyritty saamaan esille nuorten sijoittajien kokemuksia ja näkemyksiä korkeasta inflaatiosta ja sen vaikutuksista heidän sijoittamiseensa. Tutkimusten tulosten perusteella korkea inflaatio on muuttanut nuorten piensijoittajien sijoituskäyttäytymistä niin, että he ovat pyrkineet vähentämään sijoitustensa riskisyyttä ja kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota sijoitustensa riskeihin. Epävarmana pidetty markkinatilanne sai nuoret sijoittajat vähentämään sijoituksiaan tai luopumaan sijoittamisesta kokonaan. Tämän lisäksi korkea inflaatio oli vähentänyt nuorten sijoittajien sijoittamista, koska hintojen nousun myötä heille jäi vähemmän ylimääräisenä pidettyä rahaa, jota he olivat aiemmin laittaneet kiinni sijoituksiinsa. Kuitenkin markkinatilanteesta huolimatta osa sijoittajista halusi edelleen jatkaa sijoittamista kuin aikaisemminkin, sillä halusivat turvata omaisuuttaan inflaatiolta, joka laskee rahan arvoa.
Keywords: inflaatio, sijoittaminen, nuori sijoittaja, behavioristinen rahoitusteoria, sijoituskäyttäytyminen