The Humanity Switch: Turn it on/off! –Inhimillisyys ja postihmisyyden konstruktiot The Vampire Diaries -tv-sarjassa - Kujanpää, Annika (My University, 2016)
Tutkielma pohtii inhimillisyyttä ja postihmisyyttä yhdysvaltalaisessa tv-sarjassa The Vampire Diaries (2009–2017) perinteisen humanismin ja posthumanismin näkökulmista. Analyysin kohteena ovat erityisesti sarjan vampyyrien ja ihmisten väliset yhtäläisyydet ja eroavaisuudet: kuinka inhimillisiä olentoja vampyyrit ovat ihmisiin verrattuna, miten vampyyrien tunne- ja muistokokemukset eroavat ihmisen vastaavista sekä miten vampyyrit konstruoivat omanlaistaan postihmisyyttä. Tutkielmassa sarjan oletetaan prosessoivan ajankohtaisia, ihmiskäsityksen murrosta koskevia mentaliteetteja ja keskusteluja. Sarjan tarkastelua pohjustaa katsaus vampirismin historiaan kansanperinteessä ja populaarikulttuurissa. Tutkielman aineistona käytetään tv-sarjan kuutta ensimmäistä tuotantokautta (2009–2015), joihin kuuluu yhteensä 133 jaksoa. Laaja aineisto suo mahdollisuuden analysoida vampirismikäsityksen muutosta sarjassa. Sarjan ja sen esittämän vampirismin erityispiirteitä tarkastellaan päiväkirjatutkimuksen, muistitutkimuksen, romanttisen narratiivin, posthumanismin sekä transhumanismin teorioiden avulla. The Vampire Diaries -sarja eroaa muista vampyyrifiktioista erityisesti siinä, että se rakentaa käytännössä uudelleen koko vampirismin mytologian ja historian sekä selvittää sen vaiheet yksityiskohtaisesti. Sarjan toinen erityispiirre on audiovisuaalisen päiväkirjakerronnan käyttäminen. Sen avulla katsojaa johdatellaan samaistumaan sarjan keskeiseen yli-inhimilliseen vampyyrihahmoon. Osa sarjan vampyyreistä onkin niin inhimillisiä, että siitä koituu heille jopa vaikeuksia. Ongelmaa helpottavat heidän tunteisiinsa ja muistiinsa vaikuttavat mentaaliset erityispiirteensä. Tutkielmassa vampyyrien tulkitaankin konstruoivan mahdollista postihmisyyttä. Posthumanistisissa ja transhumanistisissa pohdinnoissa postihmisyyteen on liitetty erilaisia ihmisen kehoa ja kognitiivisia kykyjä parantavia ominaisuuksia. Sarja osallistuu tähän keskusteluun liittämällä postihmisyyteen sekä positiivisia että negatiivisia piirteitä.