Salasanojen parantaminen ja hallinta - Suominen, Eemil (My University, 2024)
Vaikka uusia kirjautumistapoja kehitetään jatkuvasti, salasanat ovat edelleen käytetyin tunnistautumistapa. Digitalisaation myötä sekä ihmisten käyttäjätilimäärä, että niihin kohdistuvien digiuhkien määrä kasvaa. Kasvavan salasanamäärän hallinta tuottaa näin ollen monia hankaluuksia. Monet näistä hankaluuksista voitaisiin ratkaista käyttämällä salasananhallintasovelluksia, käyttö ei ole vielä kasvanut kovinkaan suureksi. Tutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuskatsauksen avulla vahvan salasanan luomista ja vahvojen salasanojen luomisen sekä hallinnan aiheuttamia haasteita. Tutkielmassa tarkastellaan myös, miten salasananhallintasovellukset ratkaisevat näitä ongelmia, ja mitä syitä löytyy niiden vähäiselle käytölle. Tutkielman lopussa pohditaan muita tapoja parantaa käyttäjätilien suojausta. Tutkielman tuloksena havaitaan, että vahva salasana on mahdollisimman pitkä, siihen kuuluu mahdollisimman paljon erilaisia merkkejä ja siihen ei kuulu oikeita sanoja. Monet käyttäjät eivät kuitenkaan käytä tällaisia salasanoja, sillä niiden muistaminen on vaikeaa. Salasananhallintasovellukset voivat ratkaista ongelman muun muassa luomalla vahvan salasanan automaattisesti ja täyttämällä tarvittavat kirjautumistiedot kirjautumisen yhteydessä. Yleisiä syitä salasananhallintasovellusten käyttämättömyydelle ovat muun muassa tietämättömyys, luottamattomuus, huono käytettävyys ja hinnoittelu. Monivaiheinen tunnistautuminen parantaisi suojausta myös heikkoja salasanoja käytettäessä, mutta niidenkään käytettävyys ei ole täydellinen. Kyberturvallisuuskoulutuksen järjestäminen voisi parantaa yleistä salasanakäyttäytymistä.
Keywords: salasana, salasanan hallinta, salasanan vahvuus, salasananhallintasovellus, tunnistautuminen