Ilmastonmuutos muovaa siitepölykautta - Pessi, Anna-Mari; Saarto, Annika; Louna-Korteniemi, Maria (Suomen lääkäriliitto, 2026)
• Ilmastonmuutos ja maankäytön muutokset ovat vaikuttaneet merkittävästi siitepölykauteen Suomessa viime vuosikymmenten aikana. Kausi on pidentynyt ja siitepölyn määrä kasvanut.
• Koivu sekä sen lähisukuiset pähkinäpensas ja leppä kukkivat yhä varhemmin. Paikallista kukintaa edeltävät kaukokulkeumat ovat tavallisia.
• Vahvasti allergeenistä tuoksukin siitepölyä kantautuu Suomeen nykyään vuosittain elo-syyskuussa, joskus vielä lokakuussa.