Ruokatorven punajäkälä on harvinainen mutta alidiagnosoitu - Hieta Niina; Kujari Harry; Voutilainen Markku (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Ruokatorven punajäkälää todetaan eniten postmenopaussi-ikäisillä naisilla, joilla on muiden alueiden, etenkin suun punajäkälää. Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin sekä tähystys- ja histologisiin löydöksiin. Tautiin liittyy ruokatorven ahtautumisen ja ainakin naisilla levyepiteelisyövän riski. Jos punajäkälää on usealla anatomisella alueella, valitaan lääkitys, joka tehoaa mahdollisimman hyvin kaikilla vaurioituneilla alueilla.